IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранните записвания за лятото показват повишен интерес към Смолянския регион

Предимно български ваканционни групи се очертава да бъдат клиенти на хотелите

09:22 | 15.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: община Смолян</em></p>

Снимка: община Смолян

Повишен интерес към региона на Смолян се очаква през летния туристически сезон, съдейки по ранните записвания и заетостта на хотелите в областта около отминалите Великден и Гергьовден. Това прогнозира Пантелей Мемцов, председател на Регионалната туристическа асоциация "Родопи", предаде БТА.

Хотелиерите в региона отчитат добри резултати и ръст на туристи през зимата, което също се счита за показател в подкрепа на оптимистичните прогнози за сезон Лято 2018 г.

Предимно български ваканционни групи се очертава да бъдат клиенти на хотелите и местата за настаняване в областта през летните месеци, а преобладаваща част от чуждестранните летовници са основно индивидуални туристи, пътуващи без туроператорски услуги. Маршрути за пешеходен, вело, селски, еко, спелеоложки, СПА-туризъм и тийм билдинги включва палитрата от туристически услуги в областта през горещия отпускарски сезон. 

Ски центровете Пампорово и Чепеларе залагат през летния период на вело и пешеходния туризъм. Пампорово - Мечи чал се представя като обща дестинация и през лятото със съвместния велопарк на двата курорта. Обединявайки трасетата за планинско колоездене от върховете Снежанка и Мечи чал, велопаркът "Пампорово-Мечи чал" достига общо около 35 км колоездачни маршрути.

Летният сезон в Пампорово-Мечи чал ще бъде открит официално на 15-16 юни, тогава тръгват и лифтовете в двете зони.

Общата марка на обединения планински курорт за втора поредна зима донесе ръст на туристи и успешен ски сезон, коментират от "Пампорово" АД. Около 7-8% е ръстът през зимния сезон за Пампорово-Мечи чал, като увеличението се дължи на активизиране на почти всички традиционни за курорта пазари.

И през зима 2017/18 българският турист остава водещ клиент за ски курорта. Почти двойно увеличение се отчита по отношение на ирландските ваканционни групи, както и разгръщане на съседни пазари - македонски, румънски, гръцки и турски.

Балканските туристи остават със силно присъствие през ски сезона, като се наблюдава ръст и на руските и молдовски клиенти. През лятото Пампорово-Мечи чал също ще предлагат възможност за комбинирани лифт карти и билети, както и за пешеходни маршрути.

Хотелиерите в Чепеларе обичайно разчитат на добра заетост през летния сезон, особено през отпускарските месеци юли и август, обяснява Пантелей Мемцов. През юни пристига група американски туристи, избрали Чепеларе за уъркшоп.

Чуждестранни летовници се очакват и за традиционния вече "Лаптопаджийски лагер" в родопския град, предлагащ ваканция за "дигитални номади" и хора, чиито професии могат да се упражняват дистанционно. Над 60-70 на сто заетост на хотелските легла в Чепеларе се прогнозира през юли и август според местното хотелиерско сдружение.

Резервациите и ранните записвания дават индикации за добър летен сезон в планинския регион според Пантелей Мемцов. Възможностите за селски туризъм в зоната Арда - Могилица - Смилян, както и в района на чепеларските села Орехово, Малево, Забърдо, привличат основно български летовници. Сред новите атракции през това лято се очаква да бъде реконструираният средновековен Кемеров мост край с. Борино.

Селските дестинации се оказаха почти пълни в празничните дни около Великден и Гергьовден. Все повече индивидуални туристи от европейски държави се появяват през лятото в областта, допълва Георги Пампоров, изпълнителен директор на Организацията за управление на туристически район Родопи.

Освен български туристи, в Златоград през летния период пристигат гръцки, датски, полски групи, според данни на Етнографския ареален комплекс. Граничният град разчита през летния сезон на комбинацията от планински и морски туризъм, продължавайки туровете до плажовете на Северна Гърция. По крайбрежието вече има хотели, наети от български предприемачи, така че туристическата услуга се разширява отвъд ГКПП-Златоград.

Община Баните остава почти целогодишен център за СПА и балнео туризъм. През това лято се очаква да продължи тенденцията на ръст на туристи, посочи кметът на общината Милен Белчев. Предимно български туристи са летовниците, като посетителите в санаториума са по клинични пътеки и по схеми за рехабилитация.

Използването на лековитата минерална вода в частните хотели в селото е основно в профилактичен и СПА формат. Около 40 на сто от летните туристи са български изселници от Турция, убедени в лечебните качества на минералната вода, която има и радиопротективно действие. Комплексът от два открити басейна в центъра на Баните и през тази година ще се стопанисва от общината.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още