IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Райфайзенбанк: Външното търсене отново е двигател на растеж

Повишението на този показател на най-високите си нива от предходните седем тримесечия насам, коментират от финансовата институция

12:35 | 25.06.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Външното търсене отново е двигател на икономически растеж. Това е основният извод от месечния икономически обзор на Райфайзенбанк (България) ЕАД.  Анализаторите на финансовата институция отчитат, че според (неизгладените) данни на НСИ, през първото тримесечие на 2019 г. реалният икономически растеж достига 4,8% на годишна база, което е по-високо от предходното тримесечие, както и от очакваното. 

Според експертите влиянието на външното търсене върху ръста се засилва, като е най-силно от предходните седем тримесечия насам. От друга страна, в рамките на вътрешното търсене положителен принос реализират както крайното потребление, така и брутните инвестиции. „Растежът се дължи не само изцяло на вътрешното търсене, което е характерно за периода от последното тримесечие на 2017 г. насам, но и на външното търсене“, коментира икономическият анализатор на Райфайзенбанк Емил Калчев, цитиран в прессъобщение от банаката.

От страна на предлагането, през първото тримесечие най-солиден принос за растежа на БВП очаквано има секторът на услугите, следван от индустрията, докато селското стопанство остава неутрално към растежа. Според Калчев картината на приносите на отделните групи услуги към динамиката на сектора отразява ситуацията в страната през първото тримесечие на годината – засилени покупки на недвижими имоти и автомобили, следствие от наличието на значителни спестявания, спада на лихвите по депозитите и кредитите, както и липсата на достатъчно инвестиционни възможности в страната. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:30 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още