IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: Управлението от последните 10 години вкара страната в дълбока криза

Държавният глава представи Националния стратегически документ

12:53 | 06.08.20 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев представи днес Националния стратегически документ, разработен от Стратегическия съвет към държавния глава.

„Резултатите съвпадат с историческия за страната ни момент, когато българите извличат истините за превзетата държава, когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията", заяви по време на представянето Румен Радев.

„Пред нас е примерът на авторитарното управление от последното десетилетие. На резултатите от подмяната на идеите от пропагандата. На суровата действителност от пиара. На законността и обществения морал от лоялността към вожда и партията държава. На законността от задкулисните договорки. Тази порочна система въведе страната в днешната дълбока криза и мога да кажа, че върна историческият часовник на България в зората на Прехода, когато, спомняте си много от вас, се учехме да говорим свободно и да провеждаме честни избори“, каза държавният глава. 

Той обясни, че Националният стратегически документ ще бъде представен на три етапа: анализ на състоянието в държавата идентифициране на причините за него формулиране на стратегически предложения и условията за тяхната реализация. 

„Стремежът е на всеки етап да бъдат обхванати повече българи и у нас, и в чужбина. Наследството на катастрофиралата автокрация е изключително тежко", отбеляза още Радев.

„Резултатите от работата на съвета съвпадат с исторически за страната момент, когато българите излязоха от апатията, хипнозата и пропагандата. Когато демонстрират своята решимост да си отвоюват държавата от мафията и единно заявяват своето желание да живеят в нормална, демократична, европейска държава. (…) Приветствам решението на Стратегическия съвет да не се поддава на изкушението да представя готови за следване рецепти за бъдещето. Да заложи на коренно различен подход – на откритост, системност и последователност“, добави президентът

Министър-председателят така и не успя да излезе от създадения от него илюзионен свят и вчера отново заяви, че България три години е била начело в статистиката за най-развиващите се страни, коментира още държавният глава по повод изказването на премиера на вчерашната конференция на ГЕРБ.

Какво представлява документът?

Националният стратегически документ е разработен от Стратегическия съвет към държавния глава, ръководен от социолога проф. Александър Маринов, който коментира действащата Национална програма за развитие „България 2020“ и заяви, че изпълнението е управлявано и отчитано с много документи от българските правителства в последните години, но няма цялостен отчет за изпълнение на тази стратегия.

Според него държавнически стратегии се създават в редки преломни исторически моменти. „Как се изработва такава стратегия, не се появяват изведнъж, те постепенно еволюират, увличат със себе си и обществената енергия, не само от политици зависи, има важно участие гражданското общество, движение и усъвършенстване, не е план или нещо с конкретна цел и приоритети, започва диалог с обществото и предвиждаме процесът да протече на 3 фази с кратък времеви период", заяви Маринов, цитиран от БНТ.

Държавническата стратегия задава смисъл, дава отговор на въпроса защо правим нещата, а не разпределя ресурси и задачи. Тя обуславя разработването и прилагането на оперативни стратегии - например мандат на правителствена програма или програма за развитие на даден сектор, посочи още Маринов.

В края на представянето Румен Радев подчерта още веднъж важността на открития диалог с българските граждани. „Защото ключът към успеха е в активната гражданска позиция и активната воля", каза той и призова всички сънародници у нас и зад граница за активност, за ясна гражданска позиция, идеи и предложения, „защото никой не може да реши нашите проблеми освен самите ние". 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 3 rate down comment 2
Спящият бик
преди 3 години
Една *** мислила, мислила... и като не могла да измисли какво точно е това, дето е изцвъкала - нарекла го Национален стратегически документ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 4 rate down comment 2
mitkomik
преди 3 години
Страшен ***! Не знам какво цензурирате?!?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 3
mitkomik
преди 3 години
Страшен ***. До сега никога не сме имали по-застрелян президент. Но освен парламентарните идат и президентските....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 4
Invcom
преди 3 години
Айде всички ГЕРП *** на барикадата :))) Президента просто изкара данни за грозната истина. При това забележете това са данни на правителството! Не е работа на президента да дава решения, не сме президентска република и президента няма абсолютно никакви изпълнителни правомощия. Президента само показва, че царя е гол .. толкоз
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 4
evlogi
преди 3 години
*** освен клиширани лозунги друго не може да измисли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 5
penman
преди 3 години
Руската марионетка - в Расията!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още