IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати срещу одържавяването на Здравната каса

Организациите ще преразгледат участието си в Надзорния съвет на НЗОК

15:07 | 12.03.15 г. 2
Работодатели и синдикати срещу одържавяването на Здравната каса

Четирите национално представителни работодателски организации и двете синдикални ще преразгледат участието си в Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) в знак на протест срещу готвените промени в Закона за здравното осигуряване, предвиждащи увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души.

Това се казва в писмо до медиите, подписано от всички организации, което е адресирано до председателите на Народното събрание и на парламентарната Комисия по здравеопазване в НС.

Социалните партньори са единни в позицията си, че чрез предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души държавата си гарантира абсолютна свобода при вземането на решения и по същество се зачертава утвърдената традиция на трипартитно управление на публичните осигурителни институции, в това число НЗОК.

В писмото си шестте организации припомнят, че членовете на Надзорния съвет на НЗОК носят отговорност за състоянието и ефективността на работа на тази изключително важна за осигурените лица институция. Отговорността обаче следва да се съчетава с механизми за ефективно въздействие върху решенията на Надзорния съвет, а това ще стане невъзможно, ако предложените законодателни промени станат факт.

Подписалите писмото организации подчертават, че предвижданият от законодателите подход далеч не съответства на приноса на държавата (34 на сто) във финансирането на дейностите на Здравната каса. "В този контекст считаме за наложително да се преразгледа и основателността на участието на пациентски организации в управлението на Здравната каса. Масовата практика е дейността на такива структури да се концентрира в сферата на контрола", се казва още в писмото.

От Българския лекарски съюз също са против одържавяването на здравния фонд.

Припомняме, че на последното заседание на тристранката при обсъждането на предложените промени в Закона за здравното осигуряване всички социални партньори заеха единна позиция и категорично се противопоставиха на предвиденото увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК с още двама души.

В случай че предложението за увеличаване на държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК се приеме от Народното събрание, участието на представителите на социалните партньори в работата на този орган напълно се обезсмисля, поради което ще преразгледаме присъствието им в неговия състав, пише още в позицията.

Писмото е подписано от председателите на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), Българската стопанска камара (БСК), Българската търговско-промишлена палата (БТПП), Конфедерацията на индустриалците и работодателите в България (КРИБ), Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда "Подкрепа".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
''Публичните разходи за здравеопазване от смяна на модела на финансиране през 1999 г. до 2013 г. са нараснали 1004%'' - http://e-vestnik.bg/22262/d-r-mimi-vitkova-za-14-godini-publichnite-razhodi-za-zdraveopazvane-sa-se-uvelichili-1004-a-pregledite-sa-namaleli/Около 2 млн. души се водят "на хартия", че са били хоспитализирани в болниците през последните 10 месеца на 2014год. - Проф. д-р Стефан Петрановоще кражби - http://***.skat.bg/products.php?type=10&genre=7843Според Евростат средно в ЕС се отделят 7,2% от БВП за здравеопазване а у нас е 3,4% и ако не се крадеше и при 3,4% ще сме с най-добро здравеопазване а ако имахме системата ''Семашко'' или ''Бевъридж'' България ще е 1 в света - http://***.sl-news.sliven.net/index.php?id=19808 ЗАЩО ХОРАТА СА ТОЛКОВА ЗАБЛУДЕНИ ????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
Атанасио
преди 9 години
''По данни на сп. "Тайм" в доклада на фонда се твърди, че здравеопазването в САЩ е признато за най-лошо сред 11 развити страни от гледна точка на "ефективност, равенство, резултати" - http://dnes.dir.bg/news/zdraveopazvane-USA-16890883?nt=4При валутен борд ''Целият бюджет на здравеопазването през 1998 г. бе 810 милиона лева, днес е около 3,5 милиарда - 4 пъти повече! Отделно са огромните частни разходи по клиниките и раздутите цени на лекарствата и т.н. в статията е казано почти всичко''- http://***.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=2336088АКО НЕ СЕ КРАДЕ ЩЕ ИМАМЕ НАЙ-ДОБРОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ От юридическа гледна точка Става въпрос за нарушение на Конституцията и ГЕНОЦИД - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1562875143990714
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още