IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работодатели и синдикати с ултиматум към отиващото си правителство*

Национални организации поискаха конкретни действия от кабинета и заплашиха с планирани съвместни действия

14:51 | 06.07.14 г. 6
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Работодатели и синдикати с ултиматум към отиващото си правителство*

Национално представителните организации на бизнеса и на синдикатите излязоха с безпрецедентна обща позиция към управляващите, в която се искат няколко конкретни действия по важни за обществото въпроси преди очакваната оставка на кабинета.

В обща декларация се настоява за конкретни действия, включително и законодателни, в няколко области: да се реши въпросът с дефицита в здравеопазването, темата за пенсионната реформа,  да бъде стабилизирана енергетиката, както и парламентът да работи до разпускането си единствено по законите, свързани с транспонирането на евродирективи, за да не бъдат налагани санкции на страната. Иска се и да бъде замразено приемането на спорни закони.

„Когато организациите на бизнеса и работниците застанат зад един общ документ, значи има какво да кажат. Конкретната причина е огромното безпокойство на всички от случващото се в държавата”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Това трябва да направят депутатите и да си отидат, за да дойде служебният кабинет", препоръча той.

Ако бизнесът и синдикатите не бъдат чути, ще последват „безпрецедентни съвместни действия”, каза Димитров, но отказа да посочи какво конкретно се планира. Лидерът на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев също не каза какво може да се очаква, но заяви, че е възможно работодатели и синдикати да се задействат „в името на оцеляването на държавата и нейната стабилност”. За това как ще действаме ще се разберем помежду си, допълни той.

Тренчев заяви, че обществото иска устойчива и предвидима среда. Той обвини политическата класа като цяло за това, че България през 90-те години е била на добра стартова позиция, а днес е „на опашката на Европа”.

„Това, което става, особено в последните месеци и година, е срамно. Всички трябва да се срамуваме, че сме излъчили управляващи и политици, които по един безпрецедентен начин доказаха, че ги вълнуват само техните интереси”, заяви синдикалистът.

По повод предизвиканата и овладяна банкова паника той допълни, че политиците дотолкова са се увлекли да обслужат нечии лични или групови интереси, че финансовата система на държавата и нейната стабилност са били поставени на карта. Според него събитията от последните дни са се случили със „съдействието на определени държавни структури”.

Тренчев изтъкна, че здравеопазването в момента е изключително критична област, заради проблемите на Спешна помощ и болниците.

Той също призова да се свърши най-необходимото, като в служебното правителство влязат компетентни хора, които да се заемат с бюджета.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев каза, че работодатели и синдикати са се обединили, въпреки сериозните различия между тях, защото има сериозен проблем.

„Политиците преминаха всякакви граници, които в никакъв случай не биваше да се преминават. Тук няма невинни”, каза той и упрекна четирите партии в парламента – ГЕРБ, БСП, ДПС и „Атака” за действията им, включително и заради продължаващите няколко седмици проблеми с кворума.

Превантивно Велев отправи предупреждение и към партиите, които евентуално може да влязат в следващото Народно събрание – „България без цензура” и Реформаторския блок, „за да не счупят стомната”.

Велев обвини и управляващите за ситуацията с банките от последните дни, защото според него „едни фалират банка, използвайки държавата, а други им позволяват това с користни подбуди”.

Той посочи още, че за една година е бил отбелязан 40% ръст на борсовите индекси при средно за света 20% - тоест сме можели да очакваме ускорено развитие. След което само през юни имаме 20%-ен спад на борсовите индекси при отсъствието на всякакви фундаментални причини за това в икономиката – при ръст на БВП и заетостта, добро здраве на публичните финанси и банковата система.

„Борсата ни казва: ако така продължавате, това ще се случи в реалната икономика. Всичко това е заради политиците. Не заради кризата в Украйна или стагнация в световната икономика. Затова е нашият гняв и възмущение”, заяви Васил Велев.

„Преминахте всякакви граници. Държавата не е ваша, вие не сте й началници. Държавата е на хората на труда и предприемачите, които пълнят бюджета, който вие харчите”, обърна се той към политиците.

Велев изтъкна, че бизнесът не иска една олигархия да бъде заменена с друга.

„Искаме политическите партии да ни върнат държавата. Тя ни беше открадната”, каза изпълнителният председател на Българската стопанска камара Божидар Данев.

Той изтъкна, че никой от актуалните в момента политици не е представил визия за развитието на страната и решение например на демографския проблем, както и на проблемите в пенсионната или здравната система.

„Дълбочината на националната криза може да се измери с факта, че трудът и капиталът са на едни позиции, осъждащи политическата класа. Още не произнасяме присъдата, но в момента я пишем”, обяви Данев.

Васил Тодоров, главен секретар на БТПП, също посочи, че има сериозен проблем, който трябва да бъде решен. Той заяви, че случващото се в политическия живот оставя впечатлението, че политиците са напълно самодостатъчни и държавата съществува единствено заради тях. Той посочи като пример сметките кога да са изборите.

Парламентарният секретар на КРИБ Румяна Георгиева коментира, че точно преди година организацията е поискала правителството да подаде оставка. За този едногодишен период стана видно, че тези оценки са били основателни, тъй като няма напредък в социалните системи, а енергетиката е в колапс, каза тя.

Пламен Димитров коментира, че се търсят нови инструменти за контрол от страна на бизнеса, синдикатите и медиите за работата на политиците.

Запитани какви ще са радикалните действия и ще включват ли те бойкот на предсрочните избори, участниците в пресконференцията пак отказаха да отговорят. Божидар Данев каза само, че присъдата скоро ще бъде оповестена, но няма да се чака да минат предсрочните парламентарни избори. Велев допълни, че очаква политиците да свършат работата, за която са избрани.

Тренчев поиска отчет от отиващото си правителство, както се отчита всяка една фирма.

Пламен Димитров допълни, че без спешни решения НЗОК и болниците няма да издържат и това ще стане ясно през септември или октомври, когато няма да има здравни грижи.

Той препоръча на управляващите няколко варианта, за да бъдат осигурени необходимите за здравеопазването средства: да се повиши драстично събираемостта на приходите, към здравеопазването да бъдат пренасочени определени за друга цел разходи или допълнително дългово финансиране за касата – например от емитирания дълг заради банковата паника, който не е изразходван.

В декларацията се осъжда поведението на парламентарните и извънпарламентарни политически сили, които нагнетяват обществено напрежение и обричат икономиката на стагнация. Там се казва още: "В случай, че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени, граждански инструменти и действия преди провеждането на парламентарните избори".

*Новината е актуализирана в 16.48 ч.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:44 | 05.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

6
rate up comment 1 rate down comment 4
STRAHO
преди 9 години
Хак...... да ви е това правителство! Да се гърчите! Защото, когато се извършваше преврата си траехте! Много добре знаехте какво планираха тия хора, но си траехте! Толкова откровени бяха те още в предизборната си кампания и я спазиха до точка! Сега има попара за сърбане! За някои ще е по гореща. :))))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 16 rate down comment 1
Lucifer
преди 9 години
синдикати и работодатели заедно против...??????...представяш ли си ?????...все едно вълкът и агнето заедно против.... овчаря...ега ти цирка... (facepalm)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 27 rate down comment 1
aldy
преди 9 години
Това не са никакви синдикати. Това са ***, които не са си мръднали пръста да защитят интересите на работници и служители. Единственото, което правят, е да лапат наготово и да се обаждат отвреме навреме, колкото да напомнят за себе си. Абсолютни паразитни структури, работещи в подкрепа на статуквото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 21 rate down comment 2
melon
преди 9 години
Работодателите(голяма част) и синдикатите(всичките) са част от това статукво.Какво кокетират сега:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 7
Nikola666
преди 9 години
По принцип си прав.Но в случая това е провал на БСП (и ДПС).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 2
novak li sam
преди 9 години
Авторката, волно или не, се опитва да внуши в заглавието, че ултиматумът е към правителството. Не!!! Ултиматумът е към политиците и политическите партии, вкл. тези, които се канят да влязат в парламента.Срам ме е от сегашните ни политиците.Но не забравям, че голяма част от работодателите имат сериозен принос точно тези политици да ни управляват - те спонсорират партиите, купуват им гласове или карат работниците си да гласуват за тях, те им подаряват пътувания, коли и имущество. Затова възмущението им ми звучи фалшиво.Със синдикатите е почти същото.Независимо от това, беше време да се кажат нещата право в очите на самозабравилите се политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още