IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Работната сила в България може да намалее до под 3 млн. души към 2020 г.

Има и оптимистичен сценарий, при който заетите биха могли да се увеличат с 3,6%, но е малко вероятен, твърдят учени от БАН

17:30 | 16.12.11 г. 1
Работната сила в България може да намалее до под 3 млн. души към 2020 г.

До 2,9 млн. души може да намалее работната сила в България към 2020 г., ако не бъдат открити нови работни места и не се реализират държавни и регионални програми за насърчаване на трудовата заетост, прогнозират учени от Института за изследване на населението към Българската академия на науките (БАН).

Учените все пак допускат и оптимистичен сценарий за демографската структура на страната, но при положение, че се смекчат диспропорциите между търсенето и предлагането на пазара на труда, в резултат на което има вероятност работната сила да се увеличи до 3,6 млн. души.

В доклада се посочва още, че до 2020 г. „изтичането“ на мозъци от България и Румъния ще продължи.

От академията на науките посочват, че Министерството на труда и социалната политика трябва да поръча изготвянето на специално изследване, с което да се проследят тенденциите на работната сила и здравния статус на населението за десетилетия напред, преди да се вземат решения, свързани с пенсионната възраст.

У нас продължителността на живота е със 7-8 години по-малка, отколкото в западноевропейските страни, с които правителството непрекъснато ни сравнява, когато настоява за реформи и изравняване на пенсионна възраст, коментират учените.

Доц. Елица Димитрова от отдел "Демография" към института коментира, че е отчетена тенденция за нарастване на периода между двете раждания на жените в страната. Застрашително расте и вероятността за бездетство, което също ще се отрази върху състоянието на работната сила, се посочва в анализа.

Според Димитрова спадът на раждаемостта у нас се дължи не само на отлагането на първото раждане, но и на отказа от второ дете. Увеличава се и вероятността от бездетство, особено при по-образованите жени.

В България високообразованите жени по-често предпочитат да останат с едно дете, в сравнение с жените с ниско образование, показват още резултатите от изследването.

След 1990 г. средната възраст, на която висшистките в България раждат за пръв път, е 24 години, като около 15 на сто е вероятността те да останат бездетни, сочи още анализът на БАН.

При жените със средно образование средната възраст за пъровто раждане е около 21 години, като вероятността да нямат деца е около 6 на сто. Сред нискообразованите жени средната възраст на първо раждане е 20 години, а вероятността за окончателно бездетство също е 6 на сто.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 12 години
Както вече писах преди време, на никой не му се ще да отглежда плът за децата на мутрите, чиито родители съсипаха живота му. Заели ключови позиции в обществото, те споделят само толкова блага, колкото да позволят на "простолюдието" да оцелее! Да не умре от глад и студ , да има пари за транспорт да стигне до "трастиката" и да се възпроизвежда за да са сигурни, че и за децата им ще има работна сила ! Да ама не ! "Простолюдието" поумня.:))))..Всъщност точно те, мутрите са простолюдието но са достатъчно *** за да не го съзнават !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още