IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Р. Драганов: Въпреки спада на туристите не можем да говорим за провал на сезона

Хотелите по Черноморието с по-ниска категория са обявили намаление между 15% и 30%

11:18 | 08.08.19 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Въпреки спада на туристите по Черноморието това лято не можем да говорим за провал или за нужда от спасяване на летния туристически сезон.

„Само за юни имаме 91 000 повече посетители в България според националната статистика, така че не можем да говорим за провал на сезона”, заяви Румен Драганов от Институт за анализи и оценки в туризма по bTV.

Пикът на посещенията е бил на 3 август, когато са били заети 88% от всички хотели на морето. За целия месец заетостта е 68%.

„Има 3% спад в сравнение с миналата година, но това е поради липсата на самолети, което накара туроператорите да намалят полетите към Черноморието”, признава Драганов. И отбелязва, че на годишна база туристите би трябвало да са повече. Той посочи, че през май и юни са били отменени полети към България, което се дължи на кризата със самолетите на Boeing, но сега Lufthansa е увеличила броя на полетите си до нашата страна.

„28% хотели са обявили намаление между 15% и 30%”, каза Румен Драганов, но това е за нощувка в местата с по-ниски категории, хотелите с висока категория си държат цените. 

Няма разлика между цените на северното и южното ни Черноморие. „Всички намират туристическия ни продукт за отличен“, заяви Драганов, след като се запозна с оплакването на туристка за буболечки в стаята в хотела ѝ във Варна. Той обаче допълни, че такива случаи с лоши условия и обслужване има, но не са правило, а по-скоро изключение.

„Българите си остават най-желаните и платежоспособни туристи”, заяви Драганов.

Хотелиери обясняват спада на туристи през май и юни с хубавото време в Европа и лошото време в България. „Много полети бяха отменени от Германия за България и бяха пренасочени за Турция“, заяви хотелиерът Ростислава Димитрова.

„Сезонът започна колебливо. Втората половина на юли мина много добре. Август се очаква да бъде по-добре от юли. Очаква се септември да продължи”, каза дългогодишният хотелиер Георги Илиев.

„Слънчев бряг” се напълни”, заяви Пламен Копчев, председател на Съюзя на собствениците в курорта. Високият сезон ще продължи в нормални гравници, след това цените ще падат. Според Копчев профилът на туристите в „Слънчев бряг” не се е пременил след проверките за шум, организирани от Валери Симеонов. Единствената разлика е, че е „станал малко по-тих курорт”.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 3
orchis
преди 4 години
Всички намират туристическия ни продукт за отличен, заяви Драганов.Този е на някакви мнооого силни опияти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още