IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пуснат за движение е участъкът от автомагистрала "Хемус" след Девня

С два месеца се удължава срокът на археологическите разкопки край Градище, за да може да се експонира културно-историческо наследство

14:25 | 14.08.19 г.
<p>
	<em>Снимки: Пресцентър на Министерския съвет</em></p>

Снимки: Пресцентър на Министерския съвет

Пуснат за движение е участъкът от автомагистрала "Хемус" след Девня. Министър-председателят Бойко Борисов инспектира строителните дейности по изграждането на автомагистралата в участъка между пътните възли „Белокопитово“ и „Буховци“. Той е придружен от министъра на финансите Владислав Горанов и заместник-министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Строителният екип подробно ги запозна с етапа, на който е изграждането на 207-метровия мост по трасето, съобщи правителственият пресцентър.

До 10 септември трябва да бъде пуснат останалият участък, като остават 6 километра, които са за фрезоване и асфалтиране“, посочи зам.-строителният министър. Той обясни, че е приключила едната част от участъка между Шумен и Варна, която е във Варненска област. По думите на Нанков вчера е сложена маркировка, като малка част от магистралата в този участък остана недовършена, но ремонтните дейности ще продължат след 15 септември.

С два месеца се удължава срокът на археологическите разкопки край Градище, за да може да се експонира културно-историческо наследство. В изходната част на трасето има два обекта с археологически разкопки, по които работят специалистите от Националния археологически институт с музей при БАН. Те проучват фрагменти от 5000 години преди новата ера (ранния халколит и ранножелязната епоха). Според анализа на експертите единият обект се нуждае от по-подробно изследване, което ще продължи около два месеца.

„Благодаря на археолозите. Имаме перфектни отношения и добър синхрон“, заяви Бойко Борисов по повод на разкриването на тракийско селище. На обекта работят близо 100 души – работници, археолози и геодезисти.

Общата дължина на АМ „Хемус“ е около 420 км. В експлоатация са участъците от София до Ябланица и от с. Белокопитово до Варна с дължина близо 170 км. Участъкът между пътните възли „Буховци“ и „Белокопитово“  е 16,32 км и трябва да е готов през 2021 г. Първата копка беше направена на 16 август 2018 г.

Довършването на АМ „Хемус“ е сред основните приоритети на правителството и се планира тя да е готова от София до Варна през 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:23 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още