IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Психолог: Групата на негласуващите в България расте

От 2002 г. насам се увеличава рискът за психично здраве при хора, които не гласуват на избори, показва анализът на Пламен Димитров

10:40 | 18.10.19 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Групата на негласуващите е най-голямата и най-важна част от обществено-политическия живот в България. Това е мнението на психолога Пламен Димитров, представител на ComPsych, Inc., USA за България, изказано в в предаването „Светът е бизнес“ на Bloomberg TV Bulgaria.

„На последните европейски избори негласувалите у нас са над 60%, посочи той. „Над 25% от тях са хора с изключително конструктивен, градивен, съзидателен начин на живот... Те имат какво да допринесат по много начини, ако участват, но по много причини решават да останат вкъщи“, допълни Димитров.

Той смята, че икономически статус и мобилност имат около 15% от населението в страната. По негови думи другите групи са по-важни за това да кажем къде е България в момента, а сред тях са тези на пасивно защитните, агресивно защитните, опозиционните и пр.

„При пасивно защитните например една от най-големите групи е тази на отчуждените. При тях са високи показателите на емоционалното и професионално прегряване, има рискови характеристики за емоционалното им здраве“, коментира психологът.

Друга група, за която експертът разказа, е тази на зависимите. Той коментира, че понякога тези хора не участват в изборите, защото няма кой да ги води.

„Някои от малцинствените групи изпадат в тази ситуация", отбеляза Димитров. „Имаме и пасивно защитна група, която е най-непредвидима и се повлиява най-лесно в последния момент. На последните избори тя е била 40% от негласуващите, което е повече от броя на всички гласували. На тези хора много силно може да повлияе скандал или конкретно послание, което касае тяхната общност“, допълни той.

Пламен Димитров открои и две тревожни тенденции в психологическия профил на нацията.

Едната от тях е, че от 2002 г. насам плавно и устойчиво нарастват показателите, които показват, че все повече хора от групата на негласуващите имат риск за психичното здраве, сблъскват се с т.нар. емоционално прегряване.

Другата тенденция според него е, че все повече хора в България, дори удовлетворени от живота, не се чувстват автентични, неспособни са да бъдат себе си.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 3 rate down comment 1
khao
преди 4 години
тоя път за сефте няма! ама по практически причини, не по математически ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 9 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
О, ВВ, моля за извинение, ака съм Ви засегнал несъзнателно! :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 2
Бидонойл
преди 4 години
Последно, ще гласуваш ли или няма?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
khao
преди 4 години
тоест като тия 60% дето не гласуват и към коитонпринадлежиш ;)и макар и множество, все пак трябва да е дефинираш в началото. една нещо зада е логика не трябва да има много тълкувания. което да зависи само от входните параметри
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Тълпата е група от хора, които мислят и действат еднотипно, поради което може да се разглеждат като един обект, а не като множество отделни личности.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 12
Императорът
преди 4 години
Който не гласува, гласува за хунтата. Който по избор ходи за гъби и наведен ги бере, после няма право 4 години да реве, че пак са му го нахендечили изотзад, защото си го е търсил... но заради него ни го хендечат и на нас.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 24 rate down comment 0
Спящият бик
преди 4 години
Когато пазарът, в т.ч. политическият, ми предлага само некачествена стока, аз просто не купувам. Не виждам нищо по-естествено от това. Дали аз и мнозинството от българите сме луди, или "императорите" на месната политика и обслужващите ги шутове!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 2 rate down comment 6
khao
преди 4 години
ха, интересно заключение си написал в което точно математическата логика е тотално счупена... твърдиш че всичко зависи от тъплата и на това се базира цялото ти съждение, но не си дал определение на тълпата (тя може да е всичко) ... тоест цялата ти "математическа" логика е базирана на променлива в началото! ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 16 rate down comment 7
Бидонойл
преди 4 години
За групите на негласуващите ще се доверя на статистиката. Аз лично не гласувам защото е напълно безсмислено занимение. Това не е политически нихилизъм, а чисто математическо заключение. Единственият важен вот на изборите е Вотът на тълпата. Той винаги печели. В крайно редките случаи, когато моят избор съвпада с Вота на тълпата, гласът ми би бил излишен. Те и без това ще спечелят. А когато съм против тълпата, нямам никакъв шанс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 6
khao
преди 4 години
само с това не съм съгласен : повече хора от групата на негласуващите имат риск за психичното здраве, сблъскват се с т.нар. емоционално прегряване.при положение че тая група е 60% от населението не мисля че може да се заключи че причината е в това!Аз тази година мисля да НЕ гласувам за първи път от както имам право на това, защото гласуването ме депресира!.... квото и да пусна в урната, все ДПС и бившите комунисти управляват!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още