IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пропагандирането на драматичен спад в туризма вреди на бранша, заяви Ангелкова

Реалистично е спадът на руски туристи у нас да бъде компенсиран, смята министърът на туризма

10:27 | 15.05.15 г. 2
Пропагандирането на драматичен спад в туризма вреди на бранша, заяви Ангелкова

„Всяко пропагандиране за драматичен спад в туризма не само не е полезно, но вреди на бранша“, категорична бе министърът на туризма Николина Ангелкова по време на парламентарния контрол днес.

Тя призова депутатите да не спекулират с цифри и политическо говорене, защото това не е в полза на туризма и предстоящия сезон. Така тя отговори на упрек от депутати, че очакваните преки загуби за предстоящия сезон за хотелиерите са 160 милиона евро.

Относно възможни компенсации от ЕК за туристическия сезон министърът посочи, че става въпрос за недокументирани загуби.

В отговор на друг упрек - че министерството няма капацитет да управлява, Ангелкова каза, че откакто съществува Министерството на туризма, са проведени редица акции, които драстично се различават от тези в предходните години.

„Правим всичко възможно да редуцираме спада“, повтори Ангелкова. Тя напомни за облекчението на визовия режим, за 19-те изнесени визови центъра в Русия, за успешно протичащата рекламна кампания по четирите европейски телевизионни канала.

Министерството на туризма предприема всички мерки за гарантиране на ваканционния престой на всички граждани без оглед на националната им принадлежност. Още в началото на февруари бе договорено облекчаване на визи за Русия, Армения, Казахстан, Украйна, Грузия, подчерта министърът.

Ангелкова не очаква да се потвърдят първоначалните данни, които бяха афиширани, за спад на руските туристи. Данните на Министерството на туризма от вчера опровергават драстичния спад, заяви тя. И посочи, че първоначалните данни за спад на рускоговорящи туристи от 60 на сто се опровергават от статистиките на руски туристически сайтове. По думите на Ангелкова данните от руски сайтове са адекватни и може повече да се доверим на тях отколкото на данните от българските браншови организации, които към момента са 2013 на брой.

По думите на Ангелкова е реалистично спадът на руски туристи у нас да бъде компенсиран. Тя напомни, че в последните месеци министерството разгръща мащабна кампания с компенсиращ ефект. Тя цитира и данни на НСИ, според които страните от ЕС имат засилен интерес. Дори посочи, че заради туристите от Европа не само ще компенсираме спада, но ще реализираме и „известен ръст“. От Австрия например се очаква ръст от 15 на сто, от Литва и Латвия - над 40%, от Франция - 5%, Румъния и Великобритания ще запазят нивата си от миналата година, а германските туристи ще надминат 5% ръст в сравнение с миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:42 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
Същевременно, обаче ЕС преди няколко месеца взе не юридическо или икономическо , а политическо решение да компенсира европейските производители на зеленчуци заради понесените загуби от спада в руския износ. Причината за спада не е реализиран в следствие противоправно поведение на ЕС, а в следствие на едностранно политическо решение на Русия да наложи ограничения при вноса на селскостопански продукти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Nathan
преди 8 години
,,Относно възможни компенсации от ЕК за туристическия сезон министърът посочи, че става въпрос за недокументирани загуби."Тази ,,министър" е по-скоро обигран софист, отколкото политик и министър на туризма.Разбира се, че има начин за установяване на размера на загубите - това са аналогичните данни ( броят на резервациите) реализиран за същите месеци от предходните години. Нещо повече, това е легалният начин, дефиниран от ТЗ начин за установяване на реализирани загуби - редовно водените търговски книги имат доказателствена стойност при взаимоотношенията между търговци. Правото на иск по реда на Закона за отговорността на държавата и общините може да се води по общото правило, изискващо доказването на каузална връзка между вреди и противоправно поведение; каквато не може да бъде доказана ,освен ако хотелиерът не докаже, че са били анулирани резервации,като това анулиране трябва да е свързано и да е по вина на държавата; каквото мн.трудно може да бъде доказано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още