IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промишленото производство през март отчита спад от 0,9% спрямо февруари

През разглеждания месец намалява и производството в добивната и преработващата промишленост, посочват от НСИ

12:50 | 10.05.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс Архив&nbsp;</em></p>

Снимка: Ройтерс Архив 

Сезонно изгладеният индекс на промишленото производство в България намалява с 0,9 на сто през март спрямо февруари, показва проучване на Националния статистически институт (НСИ). 

Спрямо същия месец през 2018 г. този индекс се покачва с 2,8%.

Намаление спрямо февруари 2019 г. е регистрирано в добивната промишленост - с 10,9%, и в преработващата промишленост - с 1,2%.

Секторът на енергетиката отчита ръст през март от 1%.

При ремонта и инсталирането на машини и оборудване спадът за разглеждания месец достига 12,2%, докато производството на метални изделия, без машини и оборудване се понижава с 11,8%.

Спад е регистриран и при производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - със 7,1%.

НСИ НСИ

При производството на тютюневи изделия НСИ отчита увеличение с 12,5%, докато при производството на облекло и производството на изделия от други неметални минерални суровини спадът е в размер на 2,8%.

Годишният ръст се дължи на увеличеното производство в преработващата промишленост - с 5,5%, и в добивната промишленост - с 2,0%, докато в енергетиката е отчетен спад със 7,6%.

Най-съществено за година нараства производството на превозни средства, без автомобили - с 34,4%, както и производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 20,4%, печатната дейност и възпроизвеждането на записани носители - с 15,8%, производството на изделия от каучук и пластмаси - с 15,2%.

НСИ регистрира най-голямо намаление при производството на тютюневи изделия - с 27,0%, производството на метални изделия, без машини и оборудване - със 7,0%, обработката на кожи; производството на обувки и други изделия от обработени кожи без косъм - с 6,9%, производството на мебели - с 6,0%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:36 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още