IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промяната в наредбите за имитиращите млечни продукти ще засегне и ресторантите

Сиренето с палма няма да се продава насипно, предвиждат законодателни промени

19:17 | 06.07.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Промяната в законодателството за имитиращите млечни продукти ще засегне и дейността на ресторантите. Това заяви министърът на земеделието Десислава Танева пред журналисти, след блиц контрол в парламентарната земеделска комисия. 

На въпрос как потребителите, които се хранят в ресторант, ще бъдат защитени от измами с млечните продукти, тя каза:  „Няма да могат (заведенията за хранене – бел. ред.) примерно да купуват насипни имитиращи продукти. Всичко това подлежи на дебат“.

Наредбите подлежат на нотификация. Една част са изпратени на Европейската комисия, а други се съгласуват с браншови организации и ще бъдат изпратени след това. Одобрението на измененията може да бъде получено в срок от три до шест месеца.

„Основната цел е потребителят да знае  кой продукт е истински и кой - имитиращ. Имитиращите продукти няма да се продават насипно, те ще бъдат на отделни щандове“, обясни Танева.

Пред комисията министърът съобщи, че в страната досега са регистрирани 201 огнища на болестта по животните заразен нодуларен дерматит. Евтаназирани са 2 хил. животни, а за обезщетяване на стопаните са изплатени 2 млн. лв.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още