IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Закона за пазарите на финансови инструменти минаха на първо четене

Измененията са във връзка с европейски регламент за подобряване на сетълмента на ценни книжа в ЕС и за централните депозитари на ценни книжа

11:47 | 26.09.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за пазарите на финансови инструменти (ЗПФИ), предаде БТА.
Цел на измененията е да бъдат отстранени непълноти в правната уредба, както и синхронизация с европейския регламент за подобряване на сетълмента на ценни книжа в Европейския съюз (ЕС) и за централните депозитари на ценни книжа, както и с изменение на няколко директиви.

Основната цел на промените е да се въведат мерки, чрез които да бъде осигурена непрекъснатост на дейността на централните депозитари на ценни книжа. Въвежда се и изискване централните депозитари на ценни книжа да изготвят и поддържат план за възстановяване, както и конкретни административно-наказателни разпоредби и други мерки по отношение на лица, отговорни за нарушения на разпоредбите на цитираните регламенти. 

Със законопроекта се отстраняват и пропуски при транспонирането на Директива 2014/65/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 15 май 2014 година относно пазарите на финансови инструменти и за изменение на Директива 2002/92/ЕО и на Директива 2011/61/ЕС (Директива 2014/65/ЕС). Предложени са и мерки, насочени към отстраняване на констатирани непълноти в правната уредба на института на обвързания агент, и се въвеждат разпоредби за изискванията при предлагането на структурирани депозити от страна на инвестиционните посредници и банките, както и се регламентират съответни надзорни и мониторингови правомощия на Комисията за финансов надзор и Българската народна банка.

С промените се изменя и Законът за кредитните институции, чрез които да се посочат ясно правомощията на БНБ по осъществяването на надзор във връзка със сетълмента на ценни книжа в Европейския съюз. Променя се и Законът за публичното предлагане на ценни книжа. Към настоящия момент статутът, дейността и корпоративната организация на "Централен депозитар" АД са уредени в този закон, като частноправен субект с държавно участие в капитала в лицето на Министерството на финансите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още