IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Промените в Наредба Н-18 отново са на дневен ред

Започва серия от срещи между бизнеса и НАП, на които да бъдат изчистени всички проблемни текстове

16:55 | 03.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

След кратко затишие дебатът около промените в спорната Наредба Н-18 за касовите апарати отново е на дневен ред. На 2 юни в Националната агенция за приходите (НАП) се е провела среща между данъчните и бизнеса с участието на финансовия министър Владислав Горанов.

Според информацията на приходната администрация до момента са разгледани общо 105 предложения на бизнеса, като 2/3 от тях са били приети. От срещата става ясно, че приетите предложения вече са подготвени като текстове за Наредба за изменение и допълнение (НИД) на Наредба Н-18, които ще бъдат допълнително обсъдени с бизнеса преди публикуването им за обществено обсъждане. 

В новите предложения е прецизирана дефиницията на софтуер за управление на продажбите (СУПТО), ясно е определен началния момента на продажбата. Сред приетите от бизнеса и НАП промени са още облекчаване на реквизитите на фискалните бонове, напълно нова регулация на т.нар. медицински софтуер, удължаване на срока преди блокиране на фискалните системи, работата в тестови режим и много други, уточняват от НАП.

Заедно с обсъжданията на промените ще бъде пуснат и специализиран интернет сайт в помощ на търговци, разработчици на софтуер и потребители, стана ясно още на срещата.

„Особено важно за нас е всички текстове да са ясно разбираеми, без възможности за интерпретация и тълкуване. Затова в режим на конструктивен диалог създадохме проекта за изменение, който ще продължим да обсъждаме, за да може в обозрим период наредбата да започне да се прилага“, каза заместник- изпълнителния директор на НАП Пламен Димитров, цитиран в прессъобщение от приходната администрация.

Според НАП бизнесът е останал доволен от това, че предложенията на предприемачите са били обмислени и приети.

„Независимо от паузата, която наложи извънредното положение в България заради COVID-19, работата по Наредбата не е спирала. НАП е свършила доста работа въз основа на предложенията на бизнеса, за да бъдат премахнати неяснотите и проблемите. Целта не е да тормозим бизнеса, а да се създадат правила, да има ясна гаранция, че всички работят при равни условия и в конкурентна среда. Много важно е да сме партньори“, каза от своя страна финансовият министър и призова диалогът да продължи.

Изпълнителният директор на НАП Галя Димитрова изрази задоволство от съвместната работа и градивния подход и изтъкна, че срещите с бизнеса ще продължат през другата седмица.

Припомняме, че в началото на годината след обществено недоволство финансовият министър отложи с 6 месеца приемането на промените в наредбата, които трябваше да влязат в сила на 31 януари тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:55 | 09.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още