IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата търси отговорност от минните компании за екологията

Министрите на енергетиката и на околната и среда и водите трябва да докладват за нарушения в минната индустрия

13:22 | 05.03.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Getty</em></p>

Снимка: Getty

Върховната административна прокуратура разпореди на министрите на енергетиката и на околната среда и водите да проверят спазването на правните норми по опазване на околната среда в минната индустрия, съобщиха от обвинението.

След самосезиране на главния прокурор Иван Гешев във връзка с информация за попаднал цианид във водите на реките Юговска и Чепеларска, Върховната административна прокуратура възложи на министрите Теменужка Петкова и Емил Димитров извършването на проверка за спазването на правните норми по опазване на околната среда в минните компании.

Обект на проверката трябва да бъдат всички лица и обекти в страната (мини, рудници, хвостохранилища (шламохранилища), насипища (табани), язовирни стени/бентове и т. н.), които са длъжни да спазват екологичните изисквания.

Тези правила са въведени, за да не се допуска увреждане на компоненти на околната среда, посочват от прокуратурата. От обвинението настояват тези обекти да разполагат с необходимото оборудване според специалните правни норми и издадените административни актове.

Във ведомството на главния прокурор очакват да получат доклади с резултати от проверката.

В тях трябва да има информация за констататирани нередности при разкрити случаи на неспазване на правилата, за предприетите конкретни мерки и действия за отстраняване на закононарушенията и последиците от тях, както и  и за санкциониране на виновните лица, като се посочат изрично и случаите на изпращане на данни за извършени престъпления на съответните прокуратури и органи на МВР.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още