IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява концесията в Национален парк „Пирин”

В сигнал от партия „Зелените” се изброяват извършени нарушения

12:17 | 07.03.18 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Олег Попов, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Върховната касационна прокуратура започва проверка на концесията в Национален парк „Пирин” по сигнал на политическа партия „Зелените”.

Сигналът е подаден на 26 февруари 2018 г. и в него се твърди, че са  допуснати множество нарушения на действащото законодателство при сключването и изпълнението на концесионния договор, става ясно от съобщение на Прокуратурата.

В сигнала се иска проверка за действителния собственик на концесионера „Юлен“ АД, както и установяване на нарушения от страна на този концесионер, свързани основно с  ползването на площи, значително надвишаващи размера на концесионната територия по договор и с наличието на обекти на трети лица там.

Поставят се и въпроси за разрешения за ново строителство, издадени на концесионера, но попадащи извън зоната на територията по договор. Посочва се свързаност между „Юлен” АД и федерацията по ски, която получава и изразходва средства от държавния бюджет. 

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил прокурор от Върховна касационна прокуратура лично да провери тези твърдения. Отчитат се съдържащите се в сигнала данни за престъпления против околната среда, както и престъпления по служба от представители на изпълнителната власт.

Проверката ще бъде извършена в двумесечен срок.

Припомняме, че в края на декември Министерският съвет разреши изменението на сега действащия план за управление на Национален парк „Пирин“, с което даде зелена светлина за строителството на втори лифт в Банско. Това предизвика серия от протести на граждани в София и страната. Новият план за Пирин е изработен, но не е влязъл в сила заради съдебни процедури. 

В средата на февруари в телевизионно интервю пък премиерът Бойко Борисов заяви по отношение на собствеността на "Юлен", че "всички знаят, нищо, че го крият - за Цеко Минев става въпрос".

По думите му омразата между Цеко Минев и зелените поражда "всичко това, което се случва в  момента".

Борисов отправи и препоръка към собственика - "Да излезе, да се разкрие, да сложи картите на масата и да приключим с това", каза той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още