IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата ще проверява Боил Банов

Ще разследват дали министърът на културата е издал разрешителни за строителството на небостъргача I Tower, който се намира на 50 метра от паметник на културата

10:41 | 10.07.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Върховната административна прокуратура назначава проверка на министъра на културата Боил Банов. Тя е заради документи, издадени от ведомството за строителството на небостъргача I Tower на "Солни пазар" в столицата и трябва да стане част от хотелска верига, който се намира на 50 метра от паметник на културата.

Законността на строежа беше обект на проверка, разпоредена от Върховната административна прокуратура на строителния надзор.

„Има нарушения в тази връзка, каза главният прокурор Иван Гешев в интервю за Nova ТV. „Очаквайте всичко от нас, в рамките на закона и в интерес на българските граждани“, допълни той.

Обвинител №1 обяви, че прокуратурата няма да се съобразява с изявления на политици или с политически последствия. „Не се страхуваме, не се срамуваме и държим българските граждани да знаят истината. Това е начинът да се повиши доверието в съдебната власт”, каза още Гешев.

Коментарът му дойде по повод мнението, изразено от някои граждани, че акцията на прокуратурата в Президентството е дошла веднага след като Радев е поискал сваляне на охраната на НСО за Ахмед Доган и Делян Пеевски.

Часове след началото на акцията и извършените арести на „Дондуков” 2, пред сградата се състоя протест. Държавният глава излезе при демонстрантите и с изявлението си призова за „прогонване на мафията от прокуратурата”.

Гешев определи като „откровени лъжи, манипулации, хибридни атаки” твърденията, че прокуратурата може да се организира и да извърши подобна акция за броени часове. И отбеляза, че едно от разрешенията за претърсванията на „Дондуков” 2 е издадено още в неделя, а останалите – в понеделник или вторник.

Главният прокурор е категоричен, че докато той е на този пост, „прошка няма да има за никого, нито двоен стандарт”.
Той обяви, че прокуратурата ще поеме своята лична отговорност за борбата с престъпността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:51 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още