IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата сформира Национален щаб заради извънредната ситуация

Започват проверки за спекула с основни храни и лекарства, обяви главният прокурор Иван Гешев

13:24 | 16.03.20 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Създадена е организация за противодействие на престъпления при обявеното извънредно положение в страната, свързано с коронавируса. Приоритетно ще се работи за противодействие на телефонните измами.

Това съобщи главният прокурор Иван Гешев на извънреден брифинг след срещата, предаде БНТ. Започват и засилени проверки за спекула в цялата страна, свързана със стоки от първа необходимост.

Прокуратурата е сформирала Национален щаб заради извънредната ситуация. Ръководител е главният прокурор Иван Гешев. В щаба участват заместниците на главния прокурор и апелативните прокурори от цялата страна. Този щаб ще си взаимодейства с Националния оперативен щаб, стана ясно още от брифинга. 

„Мога да уверя българските граждани, че прокуратурата продължава да работи”, каза Гешев. „За всички нас трябва да е ясно, че икономика се възстановява, не така стоят нещата с човешкия живот, затова трябва да вземем всички мерки да запазим здравето на българските граждани. Минали сме през много изпитания, войни, глад, болести, ще преминем през това при мобилизация на всички органи и ресурси на държавата“, каза главният прокурор.

Началникът на Оперативния щаб проф. Венцислав Мутафчийски припомни, че редица проблеми продължават да затрудняват борбата с разпространението на вируса. Той изтъкна налагането и спазването на карантина, като обясни, че този въпрос е изключително важен, защото контактните лица, които ще бъдат поставени в домашни условия, ще се увеличават с всеки изминал ден. Мутафчийски е категоричен, че трябва твърда позиция за принудителното налагане на този престой.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов заяви, че съставът на министерството е мобилизиран на терен, като служителите не абдикират от останалата си дейност, свързана с противодействие на престъпността. Той също така призова цялото общество към отговорност и солидарност.

За всяка проверка се ангажира ресурс, а с фалшиви и злонамерени действия се ангажират полицаи, които могат да помогнат на граждани в нужда. Когато всички мислим в една посока, нещата ще се получат, добави Иванов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още