IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата разпитва и Мирослав Найденов заради изтеклите записи

Разпитът е бил в специализираната прокуратура

15:58 | 08.05.13 г.
<p>
	<em>Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов</em> Снимка: <em>БТА</em></p>

Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов Снимка: БТА

Бившият земеделски министър Мирослав Найденов е бил на разпит, който се е провел в специализираната прокуратура. Това стана по изключение, тъй като Върховната касационна прокуратура, където трябваше да се проведе разпитът, се намира в Съдебната палата, която беше затворена заради сигнал за бомба тази сутрин, съобщи БТА.

Разпитът е заради изтеклите записи на разговор между лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, ексземеделския министър и бившия вече градски прокурор на София Николай Кокинов.

На разпит вчера беше повикан и Борисов, въпреки че той определи това като „разговор“.

Заради това днес сутринта от прокуратурата уточниха, че са снети обяснения от него в хода на проверката след изнесените записи. На излизане от ВКП бившият премиер заяви пред журналисти: „Това не беше разпит, разговаряхме как да се разбие тази престъпна група, която прави незаконни подслушвания по домовете на хората“.


От записа на подслушаната среща ставаше ясно, че Кокинов изнася пред двамата данни от досъдебното производство срещу Найденов, както и резултатите от проверката на прокуратурата за незаконното подслушване по сигнала на Сергей Станишев. Тримата обсъждат магистрати и журналисти и ги описват с обидни квалификации.

От обвинението днес уточниха, че на 7 май  след призоваване по установения от закона ред, от Борисов са снети обяснения. Те са дадени пред прокурори от Върховната касационна прокуратура, на които тази проверка е възложена и са надлежно протоколирани. Не отговарят на истината твърденията, че тези действия са извършени лично от заместника на главния прокурор Борислав Сарафов, в неговия служебен кабинет, съобщават от институцията. Прокуратурата продължава проверката със снемане на обяснения и от други лица.

Все още няма официална информация, че показания по проверката на Върховната касационна прокуратура за скандалните записи е дал доскорошният градски прокурор на София Николай Кокинов. Вестник „Преса“ съобщи вчера, че Кокинов е потвърдил уличаващия разговор с Бойко Борисов и Мирослав Найденов в Банкя и в обяснение пред ВКП освен с оставката си.

Повече новини за България четете в Dnes.bg

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още