IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата прекрати делото срещу собственика на "Риск инженеринг"

Разследването започна преди две години и е прекратено поради липса на доказателства

14:26 | 23.11.15 г. 3
Прокуратурата прекрати делото срещу собственика на "Риск инженеринг"

Прокуратурата е прекратила делото срещу собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев за длъжностно присвояване поради липса на доказателства, съобщи БНР. Разследването започна преди две години, след като стана ясно, че Националната електрическа компания (НЕК) е продължила да плаща милиони на консултантската компания на Манчев и след решението на правителството и парламента за спиране на строителството на АЕЦ "Белене". 

Прокуратурата е прекратила делото срещу Манчев и Събин Събинов, изпълнителен директор на "Уорли Партнърс", компанията, упражняваща строителен надзор по проекта "Белене" и чийто подизпълнител е "Риск инженеринг", още на 1 октомври, три дни преди да изтече максималният по закон двегодишен срок за разследването.

Богомил Манчев и Събинов са обжалвали прокурорското постановление пред СГС, несъгласни с основанието за прекратяването. Вместо поради липса на доказателства, каквото е основанието на държавното обвинение, те настояват да е поради липса на извършено престъпление.

СГС все още не се е произнесъл поради отвод на първия съдия-докладчик - наказателния съдия Петър Сантиров, който преди време беше подсъдим за подкуп, но оправдан на три инстанции.

Сантиров е мотивирал оттеглянето си с аргумента, че защитник в делото срещу Богомил Манчев е адвокат Стефан Атанасов, който беше негов защитник по мегаделото "Цонев, Сантиров, Попов". Чрез случайното разпределение на делата казусът вече е изпратен при съдия Андрей Ангелов.

Собственикът на "Риск инженеринг" Богомил Манчев, който беше обвинен, че получил неправомерно близо 8,7 млн. лева във вид на хонорари за консултантски услуги и след замразяването на проекта "Белене", влезе в съдебната статистика с рекордна парична гаранция. Прокуратурата определи за свободата му преди две години  1 милион лева. Впоследствие съдът намали гаранцията наполовина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:25 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 1
marto76
преди 8 години
Прав си! Помним и какво се случи за фараона Цветан Василев, който след като ограби и източи банката с милиарди - остана дори и без повдигнато обвинение!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Hahoto
преди 8 години
За милиони няма закони /доказателства/!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още