IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата предаде Мирослав Боршош на съда

Обвиненията остават без промяна - нецелево разходване на средства, умишлена безстопанственост, сключване на неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда

11:28 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Софийската градска прокуратура (СГП) внесе в Софийския градски съд (СГС) обвинителен акт срещу бивши длъжностни лица от „Националния дворец на културата - Конгресен център - София" ЕАД (НДК - КЦС ЕАД) за нецелево разходване на целеви средства, умишлена безстопанственост, сключване на множество неизгодни сделки, длъжностно присвояване и принуда. Това става ясно от сайта на прокуратурата. 

Въпреки че в съобщението не се посочват имена или инициали (както беше в предишните обявления), е ясно, че става дума за бившия изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, тъй като напълно съвпадат конкретните обвинения и сумите, с които е било злоупотребено, както и датите. 

През юли 2017 г. той бе призован да се яви в Столичното следствие в качеството му на обвиняем за нецелесъобразно изразходване на средства в НДК. Боршош подаде оставка две седмици, преди да бъде привикан от разследващите. 

Първоначалното му обвинение – за нецелево използване на средства, отпуснати за eвропейското председателство, беше прецизирано, след като допълнителната съдебно-икономическа експертиза показа, че близо 3,4 млн. лева са изразходвани по дейности, които не са свързани с eвропредседателството. 

В хода на разследването бях събрани доказателства и за друго престъпление, извършено от Мирослав Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в размер на близо 390 хил. лв. Става дума за периода от началото на 2015 г. до началото на 2017 г. Тогава Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че през 2015 г. Мирослав Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили вреди в размер на 86 740 лв. Договорите са общо шест - за PR обслужване при назначени в НДК четирими служители за тази дейност и девет за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени двама юрисконсулти. Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил “Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на близо 15 хил. лв.  

Другото длъжностно лице, което отива на съд и чието име не се назовава, но се съобщава, че е председател на съвета на директорите, е обвинено за това, че е принудил трима служители на НДК, назначени за членове на комисия за провеждане на открита процедура за възлагане на обществена поръчка с предмет „Проектиране, преустройство и адаптация на основната сграда на НДК за нуждите на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018г“, да подпишат Протокол за провеждане на открита процедура за възлагане на съответнта обществена поръчка като занижат оценката по показателя „Техническо предложение“ на един от участниците в процедурата и завишат оценката по показателя „Техническо предложение“ на друг участник в процедурата, като е употребил за това заплашване - престъпление по чл. 143, ал. 1 от Наказателния кодекс.

Справка на Investor.bg в Търговския регистър обаче показва, че става дума за Валентин Кръстев, който е бил  председател на съвета на директорите именно в периода от 2014 г. до март 2017 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:34 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още