IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата повдигна още две обвинения на Мирослав Боршош

Бившият директор на НДК вече е обвиняем и за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки

15:19 | 03.10.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Специализирано звено „Антикорупция“ към Софийска градска прокуратура (СГП) прецизира обвинението на бившия изпълнителен директор на Националния дворец на културата (НДК) Мирослав Боршош за нецелево разходване на средства и му повдигна още две обвинения – за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни сделки, съобщават от прокуратурата.

Първоначалното му обвинение – за нецелево използване на средства, отпуснати за eвропейското председателство, е прецизирано, след като допълнителната съдебно-икономическа експертиза е показала, че близо 3,5 млн. лева са изразходвани по дейности, които не са свързани с eвропредседателството

В хода на разследването са събрани доказателства и за друго престъпление, извършено от Мирослав Боршош - умишлена безстопанственост, от която са последвали щети за НДК в размер на близо 390 хил. лв. Става дума за периода от началото на 2015 г. до началото на 2017 г. Тогава Боршош е сключил договори с адвокатски дружества при наличие на назначени двама юрисконсулти, за изработване на уеб сайт и изготвяне на технически паспорти при съществуващ интернет сайт на НДК и изработени два технически паспорта на сградата.

От събраните и анализирани до момента доказателства е установено още, че през 2015 г. Мирослав Боршош съзнателно е сключил 15 неизгодни сделки, от които за НДК са настъпили вреди в размер на близо 95 хил. лв. Договорите са общо шест - за PR обслужване при назначени в НДК четирими служители за тази дейност и девет за процесуално представителство пред съдебни органи при назначени двама юрисконсулти.

Без промяна остава обвинението в безстопанственост, свързано със сключения договор за оперативен лизинг за отдаване под наем на лек автомобил “Лексус“, от което за НДК са настъпили щети в размер на 28 хил. лв.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:11 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още