IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска от САЩ доказателства по казуса "Магнитски"

Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване

14:04 | 17.06.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма чрез Министерството на правосъдието до Департамента по правосъдие на САЩ, с които е поискала информацията, на която са основани констатациите на компетентните американски органи по отношение на шестимата български граждани и свързаните с тях търговски дружества. Това става ясно от сайта на прокуратурата. 

Припомняме, че на 3 юни прокуратурата обяви, че започва проверка на оповестената от Държавния департамент на Съединените щати информация за корупционни действия от страна на Васил Божков, Делян Пеевски, Илко Желязков, Александър Манолев, Петър Харалампиев и Красимир Томов. От държавното обвинение уточняват, че срещу Манолев, Томов и Харалампиев се водят дела, а срещу Божков има разследване.

„Информацията, послужила като основание за наложените им санкции, е поискана във връзка с образуваните проверки, след самосезиране от страна на Прокуратурата на Република България, по повод официално оповестяване за наложени санкции на български граждани от Службата за контрол на чуждестранните активи към Министерство на финансите на САЩ. Информацията би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и евентуално бъдещо наказателно разследване“, пишат от прокуратурата.

Служебното правителство реши да разширява по собствена инициатива списъка на санкционираните. Първият вариант на българския списък беше публикуван от Министерството на финансите на 5 юни. В него влизаха 64 компании и беше идентичен с американския списък. През миналата седмица властите актуализираха списъка и добавиха още 34 фирми.

Голяма част от компаниите са свързани с Васил Божков, който е официален собственик на значителен брой бизнеси у нас. За първи път в черния списък са включени и физически лица, част от които са свързани с Делян Пеевски.

Разширяването на списъка обаче доведе до поредица от обществени реакции на засегнатите лица и фирми, а адвокати коментираха, че подобно действие има спорна юридическа сила.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 00:04 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още