IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата поиска обяснение от Ананиев и Сачева за заразените в социални домове

Два месеца в извънредно положение, но коронавирусната инфекция влиза в болници и старчески домове, констатират от държавното обвинение

12:13 | 05.05.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Върховната административна прокуратура (ВАП) е изискала информация от министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на труда и социалната политика Деница Сачева за предприетите мерки и тяхното спазване след въвеждането на извънредното положение, във връзка с разпространението на COVID-19 в специализираните институции за предоставяне на социални услуги в страната.

ВАП е сезирала контролните органи след извадки от преписки и информация в средствата за масово осведомяване за разпространение на коронавируса в домове за стари хора в гара Орешец, град Кула, град Радомир, Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с умствени увреждания в град Видин, Служба защитени жилища за лица с умствена изостаналост в град Банско и др.

От прокуратурата посочват, че според Закона социалните услуги, предоставени в специализираните институции, трябва да отговарят на определени стандарти и критерии за местоположение и материална база, включително спазване на санитарните и хигиенните норми за контрол върху разпространението на инфекции и съобразно действащото законодателство.

Investor.bg припомня, че един от доводите на управляващите да се въведе извънредното положение на 13 март и да бъде удължено до 13 май, беше да се подготвят лечебните и социалните институции за работа в падемията с коронавирус.

Трябваше да бъдат изградени протоколи за неразпространение на заразата в болниците и старческите домове, където са най-уязвимите групи хора. Въпреки мерките обаче все повече медици се заразяват с коронавирус, а инфекцията се разпространи в старческите домове, където има починали.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още