IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата не е открила престъпление в системите за акцизите

Докладът на ДАНС е изпратен и на главния прокурор Сотир Цацаров, и на премиера Бойко Борисов за сведения

18:32 | 18.01.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Софийска градска прокуратура е отказала да образува дело по доклада на ДАНС за Българската акцизна централизирана информационна система (БАЦИС), каза по време на брифинг говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БТА. 

На 16 януари БСП обяви започване на инициатива за разсекретяване на доклада на ДАНС относно слабостите в работата на системата. По думите на Желю Бойчев от левицата, ако този доклад бъде прочетен, никой няма да задава въпроса има ли основание за вот на недоверие. 

Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" обясни, че в доклада са описани слабостите, констатирани в работата на тази информационна система. 

Румяна Арнадуова обясни, че сигналът за нередности в системата постъпва през 2015 г. и е от Валентин Златев. След това е разпоредено ДАНС да направи проверка по случая. От там прокуратурата получава доклад с гриф "Секретно". Наблюдаващият прокурор отказва да образува досъдебно производство, защото няма данни за престъпление.

Решението му е подложено на служебен контрол от апелативна прокуратура, която потвърждава отказа.

Докладът на ДАНС е изпратен и на главния прокурор Сотир Цацаров и на премиера Бойко Борисов за сведения.

Премиерът го е изпратил на финансовия министър Владислав Горанов с указания за предприемане на мерки и действия за недопускане на каквито и да е пропуски при обслужването, управлението на системата БАЦИС, за да не се допусне нарушаване на фискалния интерес на републиката. 

Преди две седмици постановлението за отказ на прокуратурата е изпратено в секретната секция на НС. Докладът, изготвен от финансовия министър, е също изпратен в НС и на главния прокурор за сведения. "Докато не се разсекрети тази информация, повече от нея не може да споделим", допълни Арнаудова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още