IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратурата даде бившия здравен министър Петър Москов на съд заради турските ваксини

Заедно с него обвиняеми са и заместникът му Адам Персенски и още трима души

16:52 | 12.03.18 г. 1
<p>
	<em>Снимка: БТА</em></p>

Снимка: БТА

Бившият министър на здравеопазването Петър Москов отива на съд заради бартера с турските ваксини от 2015 г.

Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу Петър Москов, бившия му заместник Адам Персенски и трима служители на фирма "Бул Био", съобщава се на сайта на държавното обвинение.

Бившият здравен министър от кабинета "Борисов 2" Петър Москов отива на съд заради дарението от турското здравно министерство от лятото на 2015  г. на ваксини, които не са разрешени за употреба у нас. Става дума за 100 хил. дози ваксина за деца „Пентаксим – 0,5 мл.“ и 100 хил. дози ваксина за хепатит Б – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България и поради това не биха могли да отговорят на нуждите на имунизационния календар в страната. 

Москов е обвинен за това, че на 9 юли 2015 г., в качеството си министър на здравеопазването, не е изпълнил служебните си задължения, като е приел дарение от Министерство на здравеопазването на Турция.

Освен имуществена щета от близо 326 хил. лева прокуратурата посочва в обвинителния акт и неимуществена - създало се е недоверие в авторитета на Министерството на здравеопазването за осъществяване на ефективен контрол относно упражняваната лекарствена политика и недоверие у гражданите към ползата от ваксиниране на деца. Това определя деянието като особено „тежък случай“.

Петър Москов е обвинен, че е улеснил сключване на неизгодна сделка с „Бул Био" за дарение на 5 млн. дози ваксини БЦЖ и в неупражнен контрол върху лица, на които е възложено управлението на обществено имущество. От това са произтекли значителни вреди за „Бул Био“ ЕООД в размер на 427 хил. лв.

На съд отиват и заместникът на Петър Москов Адам Персенски като негов помагач и трима служители на "Бул Био" с обвинения за безстопанственост и неизгодна сделка.

Към настоящия момент всички обвиняеми са с мярка за неотклонение „подписка“.


 


 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още