IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Прокуратура разпореди на КПКОНПИ да провери Николина Ангелкова и Валери Жаблянов

Нов антикорупционен закон е условие социалистите да се върнат в парламента, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова

14:08 | 08.04.19 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Върховната касационна прокуратура възложи на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) да провери сигналите за закупените жилища от министъра на туризма Николина Ангелкова и публикации в медиите за строежа на вилата на народния представител Валери Жаблянов в кв. „Симеоново“, според които няма ясен произход на средствата за нея, съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

Проверката срещу Николина Ангелкова е по сигнал от 8 април на група народни представители от НФСБ в ПГ „Обединени патриоти" и медийни публикации за придобитите от министъра недвижима собственост.

Прокуратурата е разпоредила да се изиска информация за притежаваните от проверяваните лица недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените имоти, актуалното състояние на дружеството продавач, както и данни относно декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и произхода на средствата за покупката.

С прокурорско разпореждане от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка.

Прокуратурата е дала указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството продавач, включително и относно предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции, уточняват от обвинението.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова ще настоява пред Консултативния съвет по национална сигурност да се напише нов антикорупционен закон. На влизане в президентството тя каза, че сегашният закон е писан набързо и очевидно не работи, съобщиха от партията.

Според нея в антикорупционния орган трябва да работят хора, които не са свързани с политическите партии и не са зависими икономически. „За да станат промените факт, е необходимо съгласие между всички политически партии и те няма да станат бързо. Заради това БСП няма да се върнат в парламента, за да ги предложат преди изборите”, уточни още лидерът на левицата.

Нинова съобщи, че ще предложи да бъде създаден механизъм, който позволява актовете на прокуратурата да бъдат обжалвани. „Сега те не подлежат на никакъв контрол”, посочи лидерът на БСП. Тя настоява и за приемането на правила за бъдещите двама европейски прокурори, които ще работят в България.

Investor.bg  припомня, че в началото на миналата година парламентът отхвърли ветото върху антикорупционния закон, което беше подкрепено единствено от БСП. Още тогава социалистите заявиха, че този закон няма да проработи, защото е със „сбъркана логика" и е сякаш направен, само за да бъде показан на външните наблюдатели.

В мотивите на държавния глава бе записано, че противодействието на корупцията не може да се ограничи само до мерките, предвидени в приетия закон. Според Румен Радев и конституирането на новия орган за противодействие на корупцията, и статутът на неговите членове не дават убедителни гаранции за независимост, безпристрастност и отговорност. По време на дебатите тогава лидерът на БСП Корнелия Нинова посочи, че няма как тези, които ще бъдат разследвани за корупция, да избират председателя на новата антикорупционна комисия.

„Няма как властта, която управлява, да си избира тези, които ще я контролират. Затова казваме, че няма да сработи. Ако този, който краде, назначи този, който го контролира, дали този вторият ще вкара първия в затвора?", запита риторично тя.

В началото на март 2018 г. депутатите избраха Пламен Георгиев за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобито имущество.  За поста го предложиха ГЕРБ и „Обединените патриоти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
majnata
преди 4 години
ами щото и приватизаторите на Костов / дано Бог му въздаде според заслугите .../ а също и партията - държава са чада на американското посолство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 5
to66e
преди 4 години
Това с "Апартаментгейт" започва все повече да заприличва на лов на вещици. Стотици предприятия бяха фалирани и източини. И нищо! Сега сме се хванали за апартаментите на властта. Всеки ден само за това се говори. Де да бяха така усърдни нашите журналисти по време на т. нар. приватизация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още