IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Производството на електроенергия расте с 11% от началото на годината

С почти 200% се увеличава производството от ВЕЦ-ве, като причината може да се търси в преливащите язовири

13:18 | 07.04.15 г.
Производството на електроенергия расте с 11% от началото на годината

Производството на електроенергия расте с малко над 11% от началото на 2015 година, сочат оперативните данни на Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

Според тях през периода 1 януари – 5 април енергийните дружества в страната са произвели общо 14,4 млн. мегаватчаса електроенергия. За сравнение, през същия период на миналата година производството е достигало 12,9 млн. мегаватчаса.

 

Същевременно мрежовият оператор отчита и ръст на потреблението на електричество в периода. Изменението е в рамките на 5,2% - до 11,6 млн. мегаватчаса.

Значително се увеличава износът на електроенергия. В първите три месеца на 2014 година са били изнесени 1,88 млн. мегаватчаса, докато от началото на тази година износът вече достига 2,7 млн. мегаватчаса. Ръстът е от малко над 47%.

Припомняме, че правителството на Пламен Орешарски „отпуши“ износа на електроенергия с решението си да отмени таксата „задължения към обществото“ (в която се включва зелената енергия и дългосрочните договори с централите) за тока, предназначен за външния пазар. Това стана през лятото на 2013 година.

Второто правителство на Бойко Борисов не е отменило решението, въпреки че българският бизнес се оплаква от факта, че плаща по-скъпа енергия спрямо конкурентите в региона, купуващи от българските централи.

Основните пазари, на които изнасяме електроенергия, са Гърция, Сърбия, Македония и Турция.

От справката на ЕСО прави впечатление и големият ръст на произведената от ВЕЦ-овете в страната електроенергия – от 188%. Причината може да се търси основно в придошлите води на реките и преливащите язовири. Така водните централи са произвели 2,1 млн. мегаватчаса електричество от началото на годината.

В момента водните централи покриват малко над 18% от общия товар на мрежата, показват пък данните в реално време на ЕСО. Реално натоварените водни съоръжения отговарят на  мощността на един ядрен блок  - 1 138 мегавата, към 12:30 часа на 7 април.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още