IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Програмата за подпомагане на изостаналите региони още не е готова

Преодоляването на икономическата изостаналост беше посочено като приоритет за правителството на ГЕРБ

13:03 | 16.09.16 г.
Програмата за подпомагане на изостаналите региони още не е готова

Голяма част от разходите за инвестиции на правителството приоритетно се насочват към региони като Северозападна България, Странджа, Родопи, планински и полупланинските региони. В същото време обаче в правителството разговорите около изработването на Целенасочена програма в подкрепа на слаборазвитите региони още продължават.

Това обясни финансовият министър Владислав Горанов по време на парламентарния контрол. В отговор на въпрос на депутатът от БСП Лява България  Дора Янкова министърът уточни, че според него са необходими специфични мерки, а не „конвенционални“ инвестиции - изграждане на социална инфраструктура и пътна инфраструктура.

Горанов посочи, че представителите на малкия и средния бизнес в тези региони например се оплакват от липсата на човешки ресурси, затова и част от действията на правителството трябва да бъдат насочени именно към подобряването на качеството на човешкия капитал, подобряване на достъпа до образование и мерки за задържане на хората в тези региони. 

Дора Янкова припомни, че в управленската програма на правителството на ГЕРБ като приоритет в програмата за периода 2014 – 2018 година е посочено именно преодоляването на икономическата изостаналост.

В същото време обаче програмата още не е изработена, а целеви средства за регионите не са предвидени нито в бюджетите досега, нито в бюджета за 2017 година.

Горанов увери, че бюджетната процедура все още е в ход и в рамките на предвидения срок проектът за централния бюджет ще бъде внесен в Народното събрание. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:59 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още