IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Т. Кантарджиев: Много вероятно е да бъде удължен срокът на извънредната ситуация

Не е висок процентът на хората с антитела, защото най-вероятно се създава имунитет срещу вируса, посочи представителят на Националния оперативен щаб

09:58 | 10.06.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Днес премиерът събира Щаба и е много вероятно е да бъде удължен срокът на извънредната ситуация. Това съобщи по БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев в ефира на БНТ.

Той прогнозира, че е много вероятно да се удължи срокът на извънредната епидемична обстановка в страната, но уточни, че няма нищо трагично и нищо травмиращо за психиката.

Кантарджиев коментира, че от Националния оперативен щаб ще настояват трите мерки - дисциплина, дистанция и дезинфекция, да останат.

„Случаите се увеличават и затова е много вероятно това да се случи. Няма нищо трагично да се носи една маска. Няма да има нищо ново, просто не трябва да се събират на закрито много хора, трябва да се носят маски и да се мият ръцете“, посочи той.

На въпрос трябва ли да бъдат поставени под карантина Доспат и Сърница по повод усложнената епидемична обстановка там той отговори, че не одобрява затварянето на населени места.

„Ако може да се затворят няколко къщи или квартал, е много по-добре от цяло населено място. Не трябва да имат контакти навън“, съветва професорът.

Той обаче е на мнение, че ако се правят повече проби няма да се установи, че повечето от тях  ще са положителни и потвърди, че  така смятат и други лекари.

Положителните проби - от 100 дали ще са 5, 15 или 30, зависи от това откъде се взимат. Когато се взимат от един клъстер, това е един малък епидемиологичен взрив, отдалечен - както в момента в Смолян, когато хората са били в много тесен контакт, не са спазвали това, за което говорихме, обикновено пробите са много положителни“, даде пример Тодор Кантарджиев и цитира като хубава новина изказването на генералния директор на СЗО, който твърди, че когато нямаш симптоми или са много леки, по-малко хора заразяваш.

Представителят на Щаба напомни, да се носи маска в магазините и обществения транспорт и посъветва хората, когато са в заведение, да гледат да са на открито.

„Когато си сам на улицата, не е нужно да си с маска, препоръча той. - Когато видиш приятели, които не си ги виждал сто дни, не се хвърляй да ги целуваш и да ги прегръщаш, особено децата им. Наблюдаваме нещо, което мен ме притесни - започнаха да се събират много големи групи, започнаха много хора да ходят в тесни пространства, а някои си позволяват и на закрито да са без маска.“

Проф. Кантарджиев обясни и как се правят пробите в лабораториите в страната и в Националния център по паразитни болести.

„По отношение на коронавируса в страната има една лаборатория - в Националния център по заразни болести. Останалите 34 лаборатории работят същата диагностика, това е диагностиката, която е при взимане на материал от носа и гърлото. Материалът се слага в 2 милилитра течност и се изпраща в лабораторията. В зависимост от това колко материали се получават, в рамките на 1 час вече всички проби са първично обработени, за да се вземе от тях РНК. Доказването на РНК на коронавируса става с една реакция - полимеразноверижна реакция. Това е PCR. Всичко в рамките на 4-5 часа“, разкри процеса на диагностика той.

Кантарджиев съобщи, че не е висок процентът на хората с антитела, защото най-вероятно се създава имунитет срещу вируса.

На въпроса кога ще бъдат готови резултатите от направените тестове за коронавирус на персонала от детската градина в район "Възраждане" в София, Кантарджиев информира, че материалите се работят в столичната лаборатория и в рамките на часове резултатите ще са готови.

Професорът заяви, че освен на персонала и на децата, тестове за коронавирус е необходимо да се направят и на родителите, защото когато са били в близък контакт за повече от половин час, е редно да се тестват - това са т. нар. контактни от първи ред. Според него, голяма част от пробите, които ще се вземат в следващите дни в конкретната детска градина, ще бъдат отрицателни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:49 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още