IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. С. Ананиев: Зелената сделка и пандемията дават нова роля на жп транспорта

ЖП мрежата у нас не отговаря на европейските изисквания в определени участъци, предупреди представителят на Асоциацията на предприятията в жп транспорта

16:14 | 23.11.20 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Зелената сделка на Европейския съюз дава нова роля на железопътния транспорт. Междувременно пандемията доведе до постоянна тенденция за пренасочване на товарните превози от автомобилен към железопътен транспорт. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria проф. Симеон Ананиев от Асоциацията на предприятията в железопътния транспорт и Клъстер Зелен Транспорт.

“Между 17 и 20% е ръстът на товарните превози, използващи железопътен транспорт, които преминават предимно транзитно през България, докато при автомобилните превози има 20-процентен спад”, посочи експертът.

Той смята, че развитието на железопътната мрежа е сред основните предизвикателства пред страната, изрази и мнението си, че тя не се справя с усвояването на европейските средства и няма изградена пълна магистрала. 

“Нашата жп линия не отговаря на европейските изисквания в определени участъци”, коментира проф. Ананиев.

Той препоръча да се направят програми за инвестиции в кадрите. “Най-ценното за железопътния транспорт не са линиите, а хората”, категоричен е Ананиев.

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" може да видите тук.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още