IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Константинов: Трябва да се помисли за дистанционно гласуване

За това обаче ще е необходима промяна в Конституцията и отпадане на тайната на вота, посочи председателят на „Информационно обслужване"

10:01 | 08.07.20 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Ще има нови играчи на предстоящите избори. Да помислим как ще гласуваме на 28 май догодина. За това призова по БНТ проф. Михаил Константинов.

Математикът, който е председател на „Информационно обслужване", смята, че „в условия на пандемия е вредно да се гласува с машини – хиляда души да натискат един и същи екран, никой нормален човек няма да иска да пипа тази машина“. Той заяви, че ако при всяко гласуване някой я дезинфекцира, тя ще гръмне.

Математикът настоява да се помисли за дистанционно гласуване - по пощата или по компютъра, но за това трябва да се промени Конституцията като се премахне тайната на вота.

Проф. Константинов е на мнение, че информацията за резултатите за заразени, болни, направени тестове и починали е толкова точна, колкото са точни данните.

„Данните могат да бъдат манипулирани нарочно, но ако някой реши да го прави това с електронния си подпис, той ще остави следи“, потвърди математикът и разкри, че само няколко организации могат да вкарват данни в националния информационен портал за коронавируса.

По думите му при направени 180 хиляди теста, 30 хиляди са били повторени, като заразените в нашата страна са около 5%. „Заразен не значи болен“, изтъкна той.

Проф. Константинов потвърди, че в България и по света общият брой на заразените расте, но броят на починалите на ден силно намалява.

За сравнение той напомни, че в началото на пандемията най-високата смъртност на ден в Европа е 5 хиляди души на ден, но сега тя е спаднала 16 пъти. „Пандемията е в нова фаза - все повече се разболяваме и все по-малко умираме“, определи ситуацията математикът.

Той направи паралел със СПИН и заяви, че от него никой не умира, а от това, че в организма на болните е нахлул вирус, който не е срещнал имунната защита и човекът е починал.

„Развитите западни държави ги водим 10-11 на едно. България продължава да е един от отличниците. Най-големият отличник е Китай - този модел се прави на база глава от население. Броят на заразените може да се манипулира, но броят на починалите е виден“, оцени ситуацията с развитието на пандемията проф. Михаил Константинов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:09 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 2
Mechkata
преди 3 години
В развитите европейски страни дистанционното гласуване е въведено още миналия век, имах съседи германци, които получаваха писма по поща, за да гласуват от България...ние си седим прости, неуки и далеч от технологичия свят...полълваме хартии като неандерталци къде грамотно, къде не (вземайки под внимание активния електорат на когото разчитат партиите докато раздават кебапчета и 50лв. на глава)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още