IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иво Петров: Рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани

Вирусът се задържа във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха, казва специалистът

10:02 | 12.06.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Akos Stiller/Bloomberg</em></p>

Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Екстремно-рестриктивните мерки не трябва да бъдат връщани отново заради повечето случаи на инфектирани. „По-скоро заразата трябва да бъде ограничавана в клъстерите. Това каза по Нова телевизия кардиологът проф. Иво Петров.

Професорът смята, че не се намираме във втора вълна на заразата, а случващото се е израз на разпространението на вируса в затворени общества, където той се предава по-лесно заради по-близките контакти.

Броят тестове е важен за резултатите също. „В началото, когато се изследваха само хора в болниците, тези без симптоматика оставаха извън статистиката”, обясни Петров.

„Италианско проучване доказа, че вирусът на COVID-19 вирее във фините прахови частици, които се разпространяват във въздуха. Обеззаразяването на въздушната среда е много важно. Има методика, в която България е пионер – „озониране на въздуха”. Това е известно отдавна, не го откриваме сега. Такава процедура би била много полезна”.

Той смята, че моментът с големия брой заразени идва като изтрезняване за нас. „Това е нова инфекция, нещо, с което не сме се срещали преди. Именно това е и причината за големия брой заразени. Хубаво е, че по естествен начин сред нас остават само по-малко агресивните мутации на вируса. По-агресивните си отиват, за съжаление, с хората, които умират”, казва професорът.

По думите му при много от случаите на инфекция не се наблюдава симптоматика.

„Смъртността категорично е по-ниска от тази в началото. Вирусът е само една частица и има нужда от наша жива клетка, за да може да се разпространява. Нужно е да го приемем, за да ни разболее. За да не го приемем, е нужно да следваме препоръките за това”, добавя проф. Петров.

Кардиологът посочи, че в Щатите сред медицинския персонал се изследват само тези, които имат симптоми. „Само те са отстранявани от работния процес. Ако се направи масово тестване, ще се открие, че има много заразени. Но при голяма част от нас този вирус ще мине, без да имаме някакви симптоми”, казва Петров.

„Има становища, че ефикасна ваксина ще бъде създадена много трудно. Това е заради мутацията на вируса. В медицината никога няма абсолютност. Няма да има медикамент, който да ни предпазва на 100%. Ще има такива, които да правят заразата по-малко опасна”, каза още професорът.

Той поясни, че болниците у нас са много по-подготвени към този момент и не смята, че при тях криза може да настъпи криза.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:11 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още