IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иво Петров: България разполага с най-добрата БЦЖ ваксина

Страната ни е малко засегната от гледна точка на здравеопазване от разпространението на коронавируса, не е разумно да разхлабваме мерките, посочи кардиологът

10:15 | 09.04.20 г. 12
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Според информация от научната литература БЦЖ ваксината в България е може би най-добрата. Неслучайно сме снабдител на Световната здравна организация (СЗО) за приложенията ѝ в Африка и Китай. Ваксината създава стабилен неспецифичен имунитет срещу всякакви потенциални нарушители на целостта на нашия организъм, заяви в ефира на Bloomberg TV Bulgaria, в предаването "Светът е бизнес", проф. д-р Иво Петров, медицински директор в Аджибадем Сити Клиник.

"България е малко засегната от гледна точка на здравеопазване от разпространението на коронавируса. Но би било неразумно да разхлабваме мерките, особено по празниците", препоръча той  и напомни, че по-голямата част от българите не са се заразили и нямат защита в организма си с антитела.

За добър пример лекарят даде Португалия, където има строго имунизиране с ваксината БЦЖ, която води до 40 пъти по-малко честота на заразяване и 50 пъти по-малко смъртност. В Испания обаче ваксината е била само препоръчителна и в момента заразяването с COVID-19 е голямо.

Според проф. Петров „единият сценарий е по-голямата част от населението, 75%, да се заразим, като смъртността ще бъде 2-2,5%. Една немалка част от заразените хора не са болни. Този вариант по думите му обаче е немислим и безотговорен“, каза кардиологът.

При друг сценарий той направи паралел с другите страни, като изтъкна, че България преживя благоприятно предишни епидемии.

"При този вариант, въпреки разразяването на епидемията в други региони, в България не се случва епидемия, както е в момента, и поради отмирането на инфекцията в другите региони, тук да сме се предпазили от масово разпространение", отбеляза проф. Петров.

Медицинският директор в Аджибадем Сити Клиник е на мнение, че съществува потенциал за постепенно отпускане на мерките в България, ако в началото на май има една седмица със спад в броя на новозаразените и нулеви смъртни случаи.

Кои лекарства могат да се използват за лечение? На кои медикаменти може да се гласува доверие при лечението от заразата с коронавирус? Какъв е капацитетът на частните болници да приемат болни? Какво препоръчва кардиологът на хората със сърдечно-съдови заболявания, както и още съвети около превенцията – ще разберете, от видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:28 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

12
rate up comment 9 rate down comment 4
Violator
преди 3 години
> Относно България - определено има нещо , дали ваксината или нещо друго ще стане ясно по късноИма нещо, да. И то е, че взехме мерките на първия ден след първия доказан случай. А другите ги взеха 2-3-4 седмици след първите си случаи при вече стотици доказани. Нали се сещаш само дори за една седмица каква разлика може да стане в разпространението, ако няма никакви мерки, при положение, че всеки ден случаите се увеличават експоненциално грубо с 30%. Така че не се чудете БЦЖ ли е, какво е, ами се благодарете, че попадна такъв адекватен човек в щаба и даде правилните акъли, че като знаем на какво ниво е всичко в държавата начело със здравеопазването, нещата си отиваха към трагедия отвсякъде. И тогава хем щяхме да мрем като пилци, хем да затворим още по-сериозно икономиката от сега като вземем да мрем, както се получи в някои други страни, където оставиха само критичния бизнес да работи. Ей това е алтернативата на сегашното положение, макар че всички мрънкащи явно не го осъзнават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 3 години
Приятелю , прави не здраво впечатление свръх активността ти по различни теми . Или си поредният глупaк или си гении . Аз залагам на първото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 10
крас
преди 3 години
НАБЛЮДАВАМ ОБЪРКАНОСТ В ПОВЕДЕНИЕТО ТИ: "Относно България - определено има нещо , дали ваксината или нещо друго ще стане ясно по късно"ИЗВИНЯВАЙ , НО ТО Е ЯСНО И СЕГА.Ще ти обясня кое е "НЕЩОТО" което прави нещата по различни от останалия свят. Това е МЕДИЙНАТА ИСТЕРИЯ с която те облъчват от сутрин до вечер!! В БЪЛГАРИЯ ДНЕС НЯМА ДРУГИ НОВИНИ ОСВЕН ТАЗИ ЗА "ОПАСНИЯ" ВРАГ НАРЕЧЕН КОРОНА ВИРУС КОЙТО Е НЕВИДИМ И Е ОТНЕЛ ЖИВОТА НА 20 ЧОВЕКА ПОЧИНАЛИ ОТ ПРИДРУЖАВАЩИ ЗАБОЛЯВАНИЯ. Предлагам ти да се разровиш и видиш колко е бил броят на заболелите от една МНОГО ПО ОПАСНА ИНФЕКЦИОЗНА БОЛЕСТ , НОСЕЩА ТРАЙНИ УВРЕЖДАНИЯ И СМЪРТ , които са несъпоставими с изкаралите корона вируса заболели!!!ПРЕЗ 2008 ГОДИНА БРОЯТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ И ХОСПИТАЛИЗИРАНИ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА В БЪЛГАРИЯ Е 3150 ДУШИ !!!!Как ти изглеждат 200 човека хоспитализирани от КОРОНА , срещу 3150 от ТУБЕРКУЛОЗА?!!Коя от тези две предаващи се по въздушно капков път инфекции е по опасна според теб - ТУБЕРКУЛОЗАТА или КОРОНАТА?!! Да си чула колко са днес заболелите от тази ПРЕДАВАЩА СЕ ПО ВЪЗДУШНО КАПКОВ ПЪТ МНОГО ПО ОПАСНА ОТ КОРОНАТА БОЛЕСТ ?!!!НЕ СИ ЧУЛА И НЯМА И ДА ЧУЕШ , ЗАЩОТО ВЪПРОСНИЯТ ГЕНЕРАЛ И ЩАБА МУ НЕ СЕ ЗАНИМАВАТ С НЕЯ , А ХОРАТА СЕ РАЗБОЛЯВАТ И УМИРАТ КАТО МУХИ ОТ НЕЙНАТА ЗАРАЗА. ЗАЩО НИКОЙ НЕ ПУБЛИКУВА, КОЛКО СА ЗАРАЗЕНИТЕ ДНЕС , ВЧЕРА ИЛИ ПРЕДИ МЕСЕЦ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА?!!Едно е да се бориш срещу нещо, което знаеш че ще отмине от само себе си изграждайки масов имунитет, а съвсем друго е да се бориш с ЖЪЛТАТА ГОСТЕНКА от която всеки ден се заразяват десетки българи чиито брой никой не следи. ЗА СЪЖАЛЕНИЕ С ТАЗИ СЪЗДАВАНА УМИШЛЕНО ОТ МЕДИИТЕ ИСТЕРИЯ СЕ ПОДМЕНЯТ ЕДНИ ЖЕСТОКИ ИСТИНИ - България е водеща в ЕС по заболявания от ТУБЕРКУЛОЗА , а кабинета Борисов унищожи най големият на балканите ЦЕНТЪР ЗА ЛЕКУВАНЕТО НЕ САМО НА ТУБЕРКУЛОЗАТА , НО И НА БЕЛОДРОБНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ намиращ се в с. РАДУНЦИ. СТРОИТЕЛСТВОТО НА ТОЗИ ЦЕНТЪР Е ЗАПОЧНАЛО ОЩЕ ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА 1937 ГОДИНА , ДОРАЗВИТ Е ОТ "МРЪСНИТЕ" КОМУНИСТИ ПРЕЗ ВРЕМЕТО НА КОИТО ТУБЕРКУЛОЗАТА БЕ ПОБЕДЕНА И НЕ СЪЩЕСТВУВАШЕ. Центъра в Радунци е унищожен , а хората с десетилетен опит в борбата с инфекциозните заболявания изчистени от ПРАВИТЕЛСТВОТО НА БОРИСОВ и министрите му Москов и Адам Персенски!! Поразрови се и виж какво представлява тази опасна инфекциозна болест - ТУБЕРКУЛОЗАТА!!ПАЗИ СЕ ОТ НЕЯ , А НЕ ОТ КОРОНАТА!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 9 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Прегледай се на психиатър, имам способни колеги.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 10
крас
преди 3 години
КАЗВАШ , ЧЕ " ....Мангъров говори глупости ..." Свестните у нас считат за луди,глупецът вредом всеки почита:"Богат е", казва, пък го не питаколко е души изгорил живи,сироти колко той е ограбили пред олтарят бога измамилс молитви, с клетви, с думи лъжливи.НЕ ТИ ЛИ ЗВУЧАТ ПОЗНАТО СТИХОВЕТЕ НА БОТЕВ И ДНЕС ВЕКОВЕ СЛЕД КАТО ЖИВЕЕМ В ЕДИН НОВ СВЯТ В КОЙТО НЕГРАМОТНИ И БЕЗХАБЕРНИ СЪЩЕСТВА СЕ НАПЪВАТ ДА УНИЩОЖАТ ВСИЧКО КОЕТО Е КАЧЕСТВЕНО И РАЗБИРАЩО. Благодарение на тези не слизащи от екрана НЕГРАМОТНИЦИ И БЕЗДЕЛНИЦИ МИЛИОНИ БЪЛГАРИ НАПУСНАХА ДЪРЖАВАТА , А ДРУГИ НАПУСНАХА И ТОЗИ ПРЕКРАСЕН СВЯТ ЗА ДА ОТИДАТ В ЕДНО ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ. ИСКАМ САМО ДА ТЕ ПОПИТАМ - кой си ти за да даваш оценка на хора, които 37 години са се занимавали с неща от които ти разбираш точно толкова колкото свинята от кулинарно изкуство?!КОЙ Е СПЕЦИАЛИСТА ПО ПРОБЛЕМА С ВЪПРОСНИЯ ВИРУС - занимаващият се 37 години с инфекционист д-р МАНГЪРОВ , или довлеченият от Кербала генерал - хирург ВСЯВАЩ БЕЗПРЕЗЕДЕНТНА В ИСТОРИЯТА НА БЪЛГАРИЯ СТРАХОВА ИСТЕРИЯ?!!Ако се разболееш от вирусна инфекция при кого би отишъл при ХИРУРГА КОЙТО НИ ОБЛЪЧВА ВСЕКИ ДЕН СЪС СВОДКИТЕ НА ЩАБА СИ ЗА ЗАРАЗЕНИТЕ И ПОЧИНАЛИТЕ или при д-р МАНГЪРОВ, КОЙТО Е СПЕЦИАЛИСТ ПО ТЕЗИ БОЛЕСТИ. ЗАЩО В БЪЛГАРИЯ ВСЯКА ЖАБА НЕ СИ ЗНАЕ ГЬОЛА?!!Не допускам да сте толкова неграмотни. По скоро дълбоко в поведението ви се крие ЗЛОБАТА и ненавист към можещите и компетентни хора. Такива като вас ЗЛОБНИ същества избират да ни управляват пожарникари и всякакви други подобни на тях теменужки и калинки , но не и свестни разбиращи хора. КОГАТО В ЕДНА ДЪРЖАВА ВЗЕМАТ ВРЪХ ПРОСТИТЕ И НЕГРАМОТНИ ХОРА ТОГАВА НАСТЪПВА НЕЙНИЯ КРАХ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 11 rate down comment 2
data
преди 3 години
Теорията на Мангъров се опроверга в САЩ , Великобритания , Испания , Италия и т.н. да изброявам и още ? Относно България - определено има нещо , дали ваксината или нещо друго ще стане ясно по късно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 7 rate down comment 7
penman
преди 3 години
Мангъров говори глупости, вероятно продиктувани от меркантилни цели или от партийна привързаност. На всеки е ясно, че БСП и льотчика искат България да се зарине с трупове, както други страни с много по-добро здравеопазване от нас, за да свалят правителството.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 7 rate down comment 3
penman
преди 3 години
Много си простоват! Всеки лекар разбира от вируси, защото се учи още от трети курс, та до шести.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 7 rate down comment 2
Бидонойл
преди 3 години
Аз поне съм убеден, че знае много повече от теб. А дори нещо да не разбира, със сигурност има кого да попита. Не е като форумните "специалисти", които разбрали, недоразбрали, все пак държат да си изс**ат мненията пред всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 9
крас
преди 3 години
Кардиолози , хирурзи и кой ли не още "специалист" се изхождат по материя която им е чужда и непозната. СЛУШАЙТЕ КАКВО ВИ ГОВОРИ ДОЦ. МАНГЪРОВ !!!Човека е специалист и естествено е неговото мнение да тежи над това на разни довлечени от КЕРБАЛА генерали - хирурзи или подобия на този кардиолог. ИМА НЕЩА КОИТО СА МНОГО ЕЛЕМЕНТАРНИ ЗА ДА ПРЕЦЕНИТЕ КОЕ МНЕНИЕ Е ПРАВИЛНО И КОЕ НЕ Е . Когато ви се развали колата вие на зарзавадчията ли я карате да ви я ремонтира или на АВТОМОНТЬОРА ?! Когато се говори за въпросната ваксина БЦЖ, се подминава това за какво се употребява тя и с какво е свързано нейното приложение. ЩЕ КАЖЕ ЛИ ПРАВИТЕЛСТВОТО И ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР, КОЛКО СА БРОЯ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА У НАС , ЗАЩОТО НА ФОНА НА ТЕЗИ 210 ЧОВЕКА ХОСПИТАЛИЗИРАНИ В БОЛНИЦИ ЗАБОЛЕЛИ ОТ КОРОНА ВИРУСА , заболелите у нас от ТУБЕРКУЛОЗА през 2008 година гонят астрономическата цифра от 3150 човека !!!! За съпоставяме с броя на починалите да не говорим - нещата са несъпоставими. Предаващата се по въздушно капков път ТУБЕРКУЛОЗА е много по опасна и с много по страшни последствия завършващи със смърт от КОРОНА ВИРУСА!!НИКОЙ У НАС НЕ ГОВОРИ КОЛКО СА ЗАБОЛЕЛИТЕ днес вчера и преди от ПРЕДАВАЩАТА СЕ ПО ВЪЗДУШНО КАПКОВ ПЪТ ТУБЕРКУЛОЗА , но за смекта на това ни проглушиха от сутрин до вечер да слушаме и да треперим за това грипно заболяване наречено КОРОНА ВИРУС !!Да не говорим за най голямата на БАЛКАНИТЕ ИНФЕКЦИОЗНА БОЛНИЦА за ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ в с. Радунци , която министър Москов и заместника му Адам Персенски съсипаха и ликвидираха. ЗАЩО НЕ КАЖЕТЕ В КАКВО СЕ Е ПРЕВЪРНАЛА ТАЗИ БОЛНИЦА И КЪДЕ СА И СПЕЦИАЛИСТИТЕ БЕ БОРИСОВ?!!ТАЛИБАНИ ЛИ МИНАХА ТАМ , ИЛИ НЯКАКВА ЧУМА ДА НЕ ОСТАНА И КАМЪК ВЪРХУ КАМЪК ОТ НЕЩО ОТ КОЕТО СПЕШНО В МОМЕНТА ИМА НУЖДА ДЪРЖАВАТА?!!ВИЖТЕ В КАКВО ПРЕВЪРНАХА БОЛНИЦАТА В РАДУНЦИ ТЕЗИ НЕГОДНИЦИ: https://***.youtube.com/watch?v=jRT1F1OTucoДушата му плаче на човек като гледа съсипията до която ни докараха тези негодници
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още