IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Иван Илчев: За да е успешен протестът, зад него трябва да има структура

Европейският съюз подхожда с двоен стандарт и лицемерно към протестите в Беларус и в България, посочи историкът

11:19 | 20.08.20 г. 4
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"Протестът е морален. За съжаление, повечето такива протести не успяват да спечелят. Макиавели навремето казва, че побеждава въоръженият пророк, невъоръженият - губи. Този протест няма социални искания", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR как се изразява общественото недоволство историкът проф. Иван Илчев, който два пъти беше ректор на СУ "Св. Климент Охридски".

Той посочи, че на образованата част от населението, на средната класа,  на хората от големите градове им е прекипяло. Според него дори правителството на Александър Стамболийски след Първата световна война не е на това ниво като сегашния кабинет.

"За да има успех такъв протест, зад него трябва да има някаква структура, която да го ръководи, да осигурява организацията, да докарва хора от провинцията. Сега протестиращите съвсем правилно се разграничиха от БСП, от Мая Манолова. Има наръчници по протести в света, този е направен абсолютно непрофесионално", подчерта проф. Илчев.

По думите му разумно е това, което сега започват да правят протестиращите - блокадите на институции, които са оглавявани от некомпетентни хора. Проф. Илчев напомни, че не са се появили лидери, а по-добрите са били омаскарени и принудени да се оттеглят.

Той пресметна, че зад правителството на Бойко Борисов стоят 15% от броя на избирателите в България и това реално е кабинет на малцинството. Въпросът според историка е как да се повлияе на останалите 85% от избирателите. Като единствен успех на лидера на ГЕРБ историкът определи влизането на България в ЕС, но подчерта, че тогава страната ни беше на предпоследно място в Евросъюза преди Румъния, а сега е след нея.

Проф. Илчев е на мнение, че е обидно за нацията начело на основните постове  в държавата да са хора, които са „завършили непрестижни висши училища и не говорят чужди езици“.

„Преди две седмици имаше подписка от 30-ина преподаватели от СУ. Преди десет дни излезе подписка на колеги от БАН. Българската интелигенция не е на мястото си. Ние сме в краедворието на Европа, Европейският съюз подхожда с двоен стандарт и лицемерно към протестите в Беларус и в България", коментира историкът.

Защо сегашните протести нямат своите лидери и хората са апатични? Какви са историческите препратки към недоволството? Ще припознаят ли хората протестите и ще има ли ескалация на напрежението. Има ли необходимост от смяна на Конституцията?

Вижте целия разговор във видео материала на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 0
michaelis23
преди 3 години
аз не се сещам за протест без структура зад него .... ако тоя е професор аз съм генералисимо ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 2
дядя Вова
преди 3 години
Споко ве професоре,ся опозицията преговаря с янките за финансиране.Новина: прясна-прясна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 0
melon
преди 3 години
Какви са тези факти??? България влезе в ЕС 2007- мин. председател е Станишев.ББ няма никаква заслуга за ЕС. Заслугата е най-вече на протестите срещу виденов и бсп, после СДС и НДСВ извършиха успешни действия за присъединяване към ЕС.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 1
penman
преди 3 години
Пишман професори и ***!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още