IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Христо Найденски: Възможно да се увеличи вирулентността на АЧС

Първи положителни проби за чума по свинете в Смолянска област, доказан вирус при глиган, умрял на територията на община Върбица, област Шумен

13:30 | 09.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БАН</em></p>

Снимка: БАН

Възможно да се увеличи вирулентността на вируса на Африканската чума по свинете (АЧС) на територията на България. За това предупреди по БНР директорът на Института по микробиология към БАН проф. д-р Христо Найденски.

Той обясни, че за Румъния има данни, че вирусът е със сравнително бързо протичане и с добре проявени клинични признаци. Според него срокът от шест месеца след изтичане на заразата, коментиран от земеделският министър Десислава Танева, след който стопаните ще могат да възстановят стопанствата си, е “доста отдалечен във времето“. Напълно реалистично е и следващата година в България да не може да се овладее и стопаните да не могат да закупят здрави прасета за отглеждане, коментира той.

Микробиологът уточни, че срокът от шест месеца тече след последния случай на обявяване на огнище. “Засега такава предпоставка няма. Епизоотичният процес напредва. Границите, ареалът, териториалното разпространение, броят на животните напредва, така че тези шест месеца са доста отдалечени във времето“.

Първи положителни проби за чума по свинете са установени в Смолянска област, съобщи БТА. Две положителни проби за чума са доказани при изследване на материал от мъртви глигани, намерени край доспатското село Змеица. В следващите дни ще са готови резултатите и от останалите девет проби от мъртви глигани, открити в горски местности в областта в местност между селата Змеица и Борино. Изследването е направено на база биологичен материал от тръбните кости. Веднага, след като са намерени, мъртвите животни са загробени, а мястото е било дезинфектирано.

Установен е случай на АЧС при умряла дива свиня на територията на община Върбица, област Шумен, написа на сайта си Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ). Взетата проба е потвърдена като положителна за вируса от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:53 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още