IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проф. Димо Димов: В България може да има нова формация, която да управлява

Протестът трябва да се насочи към конкретни стъпки на местно ниво, съветва преподавателят в Университета в Бат, Великобритания

16:51 | 22.07.20 г.
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ</em></p>

Снимка: БГНЕС/БОБИ ТОШЕВ

Важно е гражданската енергия на протестите в България да може да се канализира в конкретни стъпки на местна основа. При коронавируса става дума за тестване и проследяване, за да може да се ограничи неговото разпространение. Ако на корупцията се гледа като на пандемия, трябва да се реагира на местно ниво и да се афишират случаи на корупция. Това ще даде сила на протестното движение. Това съветва в ефира на Bloomberg TV Bulgaria  проф. Димо Димов, преподавател в Университета в Бат, Великобритания.

Според него, за да има резултат от протестите в България, са нужни далновидни положителни идеи.

"Корупцията трябва да бъде представена като препятствие за някакво бъдеще, към което се стремим", смята той.

По думите на учения ситуацията в България може да се разглежда в два контекста. „При първия влияние има безпрецедентната здравна и икономическа криза. Рязкото натискане на спирачките на икономиката създава напрежение и това води до протести. А другият по-конкретен контекст е, че се проявява обществена нетърпимост към корупцията", обясни проф. Димов.

Той е на мнение, че няма промяна и прогрес през последните години на исканията на обществото са да се изкорени корупцията в България, затова и се организираха тези протести на жълтите павета.

Димов е убеден, че няма дефицит на лидери. Той обясни, че за да имат успех протестите трябва да има положителни и далновидни идеи.

Димо Димов посочи, че през последните няколко години малко протести в света са се разраснали до големи движения с голям ефект и за пример даде недоволството от сексуалния тормоз в Холивуд.

Той подчерта, че ситуацията в световен мащаб е такава, че се дава възможност да се преосмислят много от икономическите и политическите приоритети.

Според него ситуацията в България е такава, че се създава възможност за нова формация, която да заслужи управлението на страната.

„Могат да се преосмислят много от приоритетите на икономика и политика. В период, в който се говори за глобализация и икономически решения и всичко произлиза от икономическия растеж, коронавирусът показа, че най-важен е човешкият живот и това е главният приоритет“, отбеляза Димов.

Професорът прогнозира, че в момента, в който се преодолее здравната криза, следващият проблем ще настъпи с криза в образованието.

„В последните месеци се говори за деца, които са пропуснали няколко месеца в обучение, техният икономически ефект се изчислява на няколко милиарда на основата на доходи, които те биха получили през живота си“, даде пример той.

Ученият напомни, че отдавна се говори и за извънредното положение за климата.

„Това са позиции , за които се изискват нови идеи, на които може да се построи общество. „Това е благоприятна предпоставка за нов диалог“, коментира университетският преподавател.

Как изглеждат протестите в България зад граница? Защо могат да се сравни разпространението на корупцията и пандемията с коронавируса? Какво означава да си активен гражданин?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт“ гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още