IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Проектът за изгаряне на RDF отпадъци в ТЕЦ София трябва да бъде преработен

Това се налага заради изисканията за пожарна безопасност и предписания на РИОСВ

09:26 | 26.02.16 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Проектът за изгаряне на RDF отпадъци в ТЕЦ София трябва да бъде преработен

Проектът за изгаряне на RDF отпадъци на площадката на ТЕЦ "София"  ТЕЦ "София" трябва да бъде преработен. Това става ясно от обявена обществена поръчка от Столична община, като процедурата е договаряне без обявление.

От 2015 г. София има модерен завод за преработка на битовите отпадъци, като част от боклука се превръща във така нареченото RDF гориво. Идеята е то да бъде изгаряно от „Топлофикация София“ и така макар и с малко да се намали необходимия за дружеството природен газ.

В публикуваното на 24 февруари обявление общината припомня, че с финансовата помощ на ЕС София реализира проект за управление на отпадъците. На различни етапи са изградени  изградена инсталация за компостиране и производство на енергия от биогаз  в с. Долни Богров, както и   изградена инсталация за механично и биологично третиране в с. Яна (заводът за боклук). 

Предстои изпълнение на последния заключителен трети етап - изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък.

През март 2013 г. е сключен договор за проектиране с изпълнител Ramboll A/S, Дания и подизпълнител „Екопро Консулт“ ЕООД. Изготвен е идеен проект за инсталацията.

Година след това законодателството, което засяга  одобряването инвестиционния проект, е променено, например са изменени  изискванията за пожарна безопасност при проектиране на парни котли.

Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ през 2015 г. отказва разрешение на проекта поради несъответствие с правилата.

На 28 август 2015 г. РИОСВ София издава решение по  ОВОС на инвестиционното предложение, но предписва допълнителни изисквания към фаза проектиране, които следва да бъдат съобразени.

Затова общината иска  преработка от автора на проекта. 

До изграждането на инсталация в столичната топлофикация RDF ще се изгаря в циментовите заводи на „Златна Панега цимент“, „Девня цимент“ и „Холсим България“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:05 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още