IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продължава работата на двата блока на ТЕЦ „Бобов дол”

С анекс Електроенергийният системен оператор ще разреши работа съобразно комплексното разрешително, уточняват от КНСБ

18:15 | 01.09.14 г.
Продължава работата на двата блока на ТЕЦ „Бобов дол”

Продължава работата на двата блока на ТЕЦ „Бобов дол”. Това стана ясно след днешната среща в Министерството на околната среда и водите (МОСВ), на която е обсъден изход от критичната ситуация, до която ще доведе спирането на един от двата работещи блока на топлофикационното дружество „Бобов дол”, съобщават от КНСБ.

МОСВ има разрешение за работа на двата блока до края на 2014 г. Дотогава трябва да бъде изпълнено изискването от присъединителните договори, а именно двата блока в ТЕЦ „Бобов дол" да имат сероочистващи инсталации.

От синдиката посочват, че е договорено да бъде подписан анекс към договора между Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и ТЕЦ „Бобов дол”, с който да се регламентира условието за работа на дружеството при евентуално активиране на студен резерв. Това предполага разрешаването на въпроса за едновременната работа на съоръженията съобразно настоящето комплексно разрешително, уточняват от синдиката.

Договорено е МОСВ, спазвайки Закона за опазване на околната среда и водите, да предложи решение за работа на първи и втори блок до края на 2014 г. – срок, до който трябва да бъде изпълнено изискването от присъединителните договори и бъде извършена проба на сероочистващи инсталации.

„Имаше изясняване на една нереализирана кореспонденция между трите страни – между Министерството на околната среда и водите, ЕСО и от там част от тази кореспонденция не е достигнала до ръководството на ТЕЦ "Бобов дол“ и от там тръгнаха, така да се каже, всички злини. Мисля, че при смяната на единия кабинет към служебния са се случили тези неща“, коментира за БНР председателят на Федерацията на независимите синдикати на миньорите Валентин Вълчев.

От КНСБ предупреждават, че намаленото производство на електроенергия, ако не се намери решение на проблема и бъде спрян единият блок на ТЕЦ „Бобов дол”, ще доведе до 50% намаление на добива на въглища и до 50-процентно съкращение на миньори от Мини „Бобов дол”, както и от другите засегнати въгледобивни дружества – „Открит въгледобив – Перник”, „Станянци”, „Бели брег” и „Чукурово”.

От синдиката допълват, че синдикалните структури на КНСБ в дружествата остават в готовност за протестни, стачни и други граждански действия, за да защитят работните си места и доходите си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:46 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още