IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Природният газ ще оскъпи тока и парното с повече от предвиденото от КЕВР

Окончателното решение за цената на тока и топлоенергията ще бъде взето в края на юни

17:53 | 31.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Природният газ ще оскъпи тока и топлоенергията с повече от предвиденото от енергийния регулатор. Това стана ясно на обсъждане в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Предложението на регулатора е цените на електро- и топлоенергията да се увеличат средно за страната с около 2% от 1-ви юли. 

Председателят на КЕВР Иван Иванов посочи, че в техните разчети не са включени цените на синьото гориво, които продължават да растат и да оказват влияние и на останалите цени: 

"Ще има отражение първо върху преките потребители на природен газ в страната, най-вече при бизнес потребителите. Що се касае до цената на топлинната енергия, за съжаление тя се влияе сериозно от цената на природния газ, тъй като природният газ формира голяма част от цената и е основен ценообразуващ елемент. Относно високоефективното производство на електроенергия и оттам влияние върху цената на електрическата енергия, ще има такова, но то ще бъде много по-малко". 

Най-голямо увеличение на цените на топлоенергията е предвидено за Бургас – с 9%, в Плевен – 6%. Между 1 и 4% се предвижда да е повишението в София, Разград, Русе, Перник и Сливен. Почти няма промяна в цените на парното и топлата вода за Варна, Габрово, Враца и Велико Търново. По-евтина с 4% ще е топлоенергията в  Пловдив. В тези цени обаче не е отразено предстоящото поскъпване на газа, което ще е с около 16%. 

Окончателното решение с колко ще поскъпнат токът и топлоенергията ще бъде взето в края на юни. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:24 | 06.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още