IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

При повече ваксинирани маските на закрито може да отпаднат за места с по-малко хора

Епидемиологът Мира Кожухарова става съветник на служебния здравен министър

10:42 | 26.05.21 г. 1
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Снимка: БГНЕС</p>

Снимка: БГНЕС

Маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора, при увеличаване на процента на ваксинираните хора. Това каза по bTV проф. Мира Кожухарова, национален консултант по епидемиология, която става част от екипа на служебния здравен министър Стойчо Кацаров.

Според нея към момента няма нужда противоепидемичните мерки в страната да бъдат променяни, тъй като са адекватни. „При увеличаване на процента на ваксинираните хора, което е най-важното, бихме могли да намалим местата, на които е необходимо да се носят маски, например“, каза епидемиологът.

Появи се информация, че ѝ е предложено да стане главен държавен здравен инспектор, но проф. Кожухарова каза, че подобно предложение не ѝ е отправяно. 

„Следя какво се прави в другите страни и ми прави впечатление, че в САЩ вече казват, че напълно ваксинираните и преболедувалите могат на много места, с изключение на градския транспорт, да бъдат без маски“, коментира проф. Мира Кожухарова. Тя посочи, че би предложила подобно нещо, но се бои, че в момента процентът на ваксинираните хора в България не е достатъчен – особено процентът на тези в напреднала възраст. Според нея маските на закрито би могло да отпаднат там, където има по-малко хора.

Епидемиологът допусна, че може да има и следваща вълна на коронавируса, тъй като всички пандемии протичат в няколко последователни вълни.

Относно ваксинацията на деца тя смята, че не са приоритет, а възрастните хора, защото при тях заболяването протича тежко и се стига до фатален край.

Проф. Кожухарова коментира и одобрения от евролидерите цифров сертификат за пътуване в ЕС, който ще бъде валиден от 1 юли. Според нея това е опит да се въведе ред.

По думите ѝ ще има пречки за пътуване за хората без сертификат и подобре човек да го има. "Нашата информационна система обаче има нужда от коригиране. Има месец и нещо до 1 юли и би трябвало да могат да я адаптират", коментира тя.

„Вирусите непрекъснато мутират и хората не бива да се притесняват от това. Нека хората да са готови за едно приятно лято, да не се притесняват. Има хора, за които това е професия – да изследват вирусите и да информират тези, които вземат решенията.“, коментира професорът. И уточни, че това, което се случва в Индия в момента е пик на втората вълна, която ние вече сме преминали.

Добра подготовка на здравната система без паника е правилен начин на действие, категорична е Кожухарова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:28 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
abdul
преди 2 години
да има ред, да има ред, да има ред.ваксиниране, ваксиниране, ваксиниране.arbeit, arbeit, arbeit.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още