IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът връчва мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС във вторник

Премиерът в оставка Бойко Борисов е приет в болница за операция заради скъсан менискус

18:55 | 19.04.21 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Президентът Румен Радев ще връчи във вторник в 13 часа мандата за съставяне на правителство на ГЕРБ-СДС, най-голямата парламентарна група след последните избори, съобщават от пресслужбата на държавния глава на България.

В понеделник Радев проведе консултации с представените в Народното събрание партии като посочи, че обществото очаква активен диалог между представителите на парламента за съставяне на стабилно правителство. 

„При тази динамична и много сложна обстановка не изключвам на базата на консултациите, които водя в момента, хипотезата за връчване на трети мандат за съставяне на правителство“, заяви още Румен Радев.

От ГЕРБ заявиха, че може да не внесат състав на ново правителство, ако не си осигурят мнозинство. Остава неясно и дали "Има такъв народ" ще предложи състав на министерски съвет, ако получи втория мандат.

Според вицепремиерът в оставка Томислав Дончев България трябва да има работещо правителство със солидна парламентарна подкрепа. Той изтъкна, че целият пакет европейски средства за новия седемгодишен период е 50 млрд. лева и не може да отговори защо фокусът е точно върху Плана за възстановяване.

Даниел Митов, който вече беше анонсиран като кандидат за премиер на ГЕРБ, отчете, че България се нуждае от бързи решения по отношение на пандемията, възстановяването на икономиката и сложната геополитическа обстановка.

В същото време стана ясно, че премиерът в оставка Бойко Борисов е бил приет в "Пирогов" за ядрено-магнитен резонанс на коляното след контузия, свързана с менискуса. По-късно той е бил преместен в друга болница, където в момента го оперират, посочват от Министерски съвет.

От БСП  заявиха, че могат да подкрепят „Има такъв народ“, но при определени условия.

„Имаме последователна политика и ясни, конкретни решения по всички въпроси. Сега е необходимо стабилно правителство, предвид тежката криза", заяви лидерът на левицата Корнелия Нинова.

След консултациите с Радев от ДПС посочиха, че ще подкрепят правителство на новите партии в парламента, но само при представяне на ясна програма относно борбата с кризата, породена от коронавирус и Плана за възстановяване.

От Демократична България също заявиха, че ще подкрепят кабинет на "Има такъв народ", но след отговорни разговори.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:49 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 2 години
Приетият Валутен борд запази неправилния метод за въвеждане на лева. Наличието на тази съдбовна грешка е съществената причина за политическия провал на управляващите политици.Паричната грешка създава зависимост: колкото повече се работи за национален икономически растеж толкова повече са щетите.Силата на партия ГЕРБ е усилената работа за национален икономически прогрес. Щетите от паричната грешка подсигуриха политическия провал на правителството на Бойко Борисов.Необходим е подобрен метод за въвеждане на лева за да е възможно устойчиво правителство на Република България.Защо партия ГЕРБ запази фаталната държавна слабост?Партия, която е за съхраняване на съдбовната грешка (при достатъчно време) е с подсигуряван провал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още