IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът преднамерено търси политическа криза, смятат от ГЕРБ

Радев атакува, страхувайки се от нова порция прокурорско обвинение, каза проф. Антоанета Христова

10:18 | 05.02.20 г. 13
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Запозната съм с основните упреци на държавния глава Румен Радев към правителството и не мога да се съглася с тях. Смятам, че е преднамерено търсене на политическа криза. Това каза в ефира на Нова телевизия  председателят на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова за вчерашното обявление на президента, че сваля доверието си от третото правителство на Бойко Борисов.

По думите ѝ няма условия за криза, защото правителството е стабилно. „Съвсем скоро го доказа провалилият се вот на недоверие на БСП“, каза Дариткова.

„Днес коментарите ще бъдат основно около Конституцията. Тя трябва да се познава и да се цитира многократно. Президентът олицетворява единството на нацията според Конституцията. Според Член 1 цялата власт произтича от народа и никоя личност не може да присвоява упражняването на народния суверенитет”, смята тя. 

Дариткова призна, че за три години управление на този кабинет правителството никога не е усещало подкрепа от президента. „Такава не е имало и за парламента. Имаме 19 пъти вето, наложено на законите. Факт е, че в последните шест месеца няма такова. Все пак, макар и не официално заявено, неподкрепата на президента е била факт, което не ни е пречило да реализираме нашата програма”, каза Дариткова.

Това е въпросът – защо точно сега? За нас това е необяснимото – защо избра точно този момент президента. Това анализираме в момента. Нещата за България се развиват добре – ние сме на прага на встъпване в чакалнята на еврозоната. Нещо, което говори за икономическа и финансова стабилност на страната. Ако всички партии имат консенсус, очаква се държавният глава също да бъде въвлечен в тази идея. Би следвало той да бъде в подкрепа на това усилие на България. Разтроена съм от некомпетентното му изказване – няма нищо, което е прокарано тихомълком. Има ясни преговори с Европейската централна банка”, категорична бе Дариткова.

„Имаше създадено известно напрежение, по повод на едни предложения, които се изясни, че са във връзка с необходими промени в закона. Това приключи с едно решение на Народното събрание, което беше прието от почти всички парламентарни групи. Президентът трябва да се е запознал с него”, добави тя.

Според депутата от ГЕРБ Маноил Манев докато президентът говори, "в това време премиерът на България е на мястото, където се работи". Пред БНТ той обясни, че не е съгласен с думите на Радев, че няма борба с корупцията.

По думите на Тома Биков от ГЕРБ пък Румен Радев вече е открил предизборната си кампания за втори мандат. Пред bTV той уточни, че от ГЕРБ все още не са открили кампанията за президентските избори, защото имат доста работа.

„Президентът трябваше да бъде по-конкретен и по-ясен. Какво означава да свали доверието си, какво следва от това“, попита Биков. И той като премиера Бойко Борисов припомни, че миналата година е имало два пъти избори, които от ГЕРБ са спечелилили.

Биков призова президента да каже и кои са тези граждани, които са репресирани от властта. 

"Анализът на днешната ситуация може да бъде на много пластове. Да започнем с най-повърхностния - реагира защитно, атакувайки, страхувайки се от това какво ще последва от следваща порция прокурорско обвинение в посока, която и ние не знаем каква ще бъде. На второ място - темата въобще да бъде анализиран морален проблем, свързан с някаква постъпка в миналото чрез изказване на Конституционния съд, го поставя в обекта на общественото внимание като човек, който трябва да дава отговори, а не да задава въпроси, както до този момент е свикнал", каза психологът проф. Антоанета Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея това е свързано с риска да започне по-бързо сваляне на рейтинга на президента, а по думите ѝ това той не може да си го позволи като личност, като човек, а може би и като бъдещи перспективи, които чертае в политиката. За нея изказването му е било грешка.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:52 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Само да попитам - защон коментар 4 фаттмак може, а при мене в 12 не може с едно "т"? Само защото в 4 са го написали с две "т". Селски хитрини, а за *** имам по-високо мнение от това да допускат такива варианти. Представяте ли се с нашата изобретателност какви "бисери" можем да сътворим.И между другото, само проста нация не може да оцени обективно това, което някои хора имат., в случая президента Радев.Президентът Радев се е изучил много повече от Ел Банкьо и не е гангстер като него!!!Мексиканците си имат Ел Чапо, ние си имаме Ел Банкьо. Единственият мафиот в света, избран от народа си за премиер - ТИКВАТА!!!! Тиквата е единствения в света премиер, който не знае английски език!!! Народът ни е свикнал да го тъпчат прости и крадливи управници, които мислят само за себе си!"Големият капитал, който има президентът Радев, е неговият авторитет. Най-много там ще бъде атакува, за да може да бъдат поне изравнени силите. Почва се от рано, което пък съвпада с интересите на главния прокурор". Напълно заставам зад позицията на президента Румен Радев. Това е единствената възможност да защитим демокрацията на България от атаките на милиционерско-прокурорската диктатура в държавата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
С вашия език: едва ли една мутра-пожарникар би дала рамо на "***" по ваше невежество наречен така. Направи го от щестлавие и глупост. Първо, не обявяваха до почти самия край на кампанията техния кандидат, което ните е етично, нито законно; второ, предложи цецка, която е досущ другото му обкръжение. Какво друго да предложи главанак-еднокнижник, целувач на началниците? Той мисли, че по тези земи с прости хора (по неговия израз) царството и диктатът му ще бъдат вечни и нямаше проблем, както каза при избора на Плевнелиев "И магаре да бях вързал, щяхте да го изберете". ХАЙДЕ ПОМИСЛЕТЕ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 2 rate down comment 0
serafima
преди 4 години
Само безмозъчни могат да защитават мутрата пожраникар, еднокнижника, главанак, арогантния и простоват 160-килограмов "футболист". Още не може да си прости, че не може да направи коремното като президента Радев. Еза липсата на езици и ЦЕЛИВАНЕТО на началниците, гнявенето на мустафата и юнкерчо-ишиаса да не говорим. Това, което не ТРЯБВА да му се прощава, че ЗАТРИВА държавата. ВСЕКИ ДЕН ГО ПРАВИ заедно с *** си от ОПГ ГЕР(БКП) и така наречените патриотари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 0
lozkhris
преди 4 години
Че кого да изкарат? Свършиха им комсомолските секретари - изборът можеше да е Цецка или П;лювню. Срещу П:лювню щеше да спечели дори Памертникът на Съветската Армия...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 1
ing5rov
преди 4 години
кaчеството на кое ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 1
kane
преди 4 години
На мен така ми харесва, нека да има политическо боричкане - това само повишава качеството!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
Спящият бик
преди 4 години
Сещам се какво ще последва, затова веднага правя уговорката, че не говоря за никакви конкретни личности и партии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 2 rate down comment 5
Спящият бик
преди 4 години
Институтът президент/председател беше измислен като компромис по време на пазарлъците на кръглата маса. Никакъв президент не ни трябва, че и вице в допълнение! Да вписваме в Конституцията, че премиерът има и представителни функции на държавен глава и да приключваме. Няма да има излишни партизанлъци, че и икономии ще направим!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 2
крас
преди 4 години
ОЧАКВА СЕ ПРИКЛЮЧВАНЕТО НА ДЕЛОТО СВЪРЗАНО С КТБ В САЩ В КОЕТО ИМА ОБВИНЕНИЕ НАСОЧЕНО КЪМ БЪЛГАРСКИ ДЪРЖАВНИ СЛУЖИТЕЛИ. Сред списъка на изброените лица откривам БНБ представлявана от Димитър Радев и КВЕСТОРА на КТБ !!За руската ВТБ и представляващият я Милен Велчев , за ЦЕКО МИНЕВ И ИВАЙЛО МУТАФЧИЕВ ДА НЕ ГОВОРИМ. ОЧАКВАМЕ ПРИСЪДАТА КОЯТО МАЙК ПОМПЕО ЩЕ ОБЯВИ ТЕЗИ ДНИ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 6 rate down comment 1
khao
преди 4 години
абе номинацията на цецка си беше големо рамо за фаттмака! :) Да не се лъжем, срещу цецка всеки има реален шанс!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още