IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Няма сериозен напредък по препоръките на ЕК, докладът е витиеват

Този доклад е по-специфичен заради периода, който обхваща, и предстоящото европредседателство, коментира Огнян Златев

12:11 | 16.11.17 г. 2
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Няма сериозен напредък по препоръките на Европейската комисия до момента, коментарите за него са противоречиви, защото самият доклад е наистина витиеват. Това заяви днес президентът Румен Радев преди началото на тържественото събрание във Военна академия "Г. С. Раковски" по повод празника на Сухопътните войски, коментирайки доклада на ЕК за България, който излезе вчера.

“Мисля, че българите отдавна не разчитат на тези доклади, защото те изместват отговорността – вместо пред българските граждани с тези доклади българските политици все повече се отчитат пред Брюксел, каза президентът“, цитиран от БНТ.

Най-важно е българските граждани да бъдат убедени в ефективността и справедливостта на нашата правосъдна система, да видят, че има реална борба с корупцията и с несправедливостта, която се шири в обществото, смята държавният глава.

Министър-председателят Бойко Борисов определи пред журналисти мониторинговия доклад на ЕК като обективен и изрази убеденост, че България в края на 2018 г. ще е покрила всички препоръки. Премиерът коментира, че ще бъде довършено всичко, което е поето като ангажимент, предава БТА.

Няколко задачи има в парламента, които до края на годината ще станат, каза Борисов. Знаем, че не сме идеални и има да направим още неща, но институциите са достатъчно убедени и в Брюксел са сигурни, че ще изпълним препоръките”, заяви Борисов. Мисля, че политическата оценка е достатъчно добра, за да сме оптимисти и да ни амбицира да работим по-добре, изтъкна премиерът. 

“Реформите, които се изискват от страната ни от Европейската комисия, са насочени, за да се чувстват гражданите и бизнеса защитени”, каза по БНТ ръководителят на Европейското председателство у нас Огнян Златев по повод доклада на ЕК.

Той коментира, че този доклад е по-специфичен заради периода, който обхваща, и предстоящото председателство на страната ни следващата година. Според него това, което искат да ни кажат от Европа може да се сведе до три неща.

Оценява се това, което е направено в сложната обстановка. Насърчава се българските власти да продължат със същата политическа воля, със същата целенасоченост да довършат това, което трябва да се свърши по препоръките. Така, защото в края на следващата година има достатъчно предпоставки този доклад действително да бъде последен и да се говори за прекратяване на този процес на наблюдение”, коментира Златев.

Докладът на Брюксел не може да промени реалността и правосъдната система в България. Не трябва обаче да бъде свален Механизмът за сътрудничество и оценка каза председателят на ВКС Лозан Панов пред медиите за излезлия вчера пореден доклад на ЕК за България, предава БТА.

По думите на Панов докладът е по-скоро политически, отколкото технически. Той обаче отбеляза, че Механизмът не постига резултати в България, но свалянето му би имало обратен ефект за европейските институции, защото може да доведе до евроскептицизъм сред българите, които вярват повече в тях, отколкото в българските институции.

Според Панов докладът е стъпка към бъдещо премахване на мониторинга, но не защото са изпълнени дадените препоръки, а защото с този механизъм не могат да бъдат постигнати резултати.

Председателят на ВКС коментира още, че в доклада няма дадени препоръки, не защото не са необходими такива, а може би "никой не си прави илюзията, че те ще бъдат изпълнени".

По думите му докладът е направен по начин, който да постигне спокойствие за европредседателството на България.

"В продължение на 10 години дипломатичният език, с който се казват проблемите, очевидно се разбира погрешно от адресатите. Смятам, че България не е изпълнила препоръките и необходимите критерии за нормална правова среда в нашата страна", допълни Панов.

Наистина мониторингът на България е дискриминационен и както е организиран, е "чисто политически инструмент", каза евродепутатът Ангел Джамбазки относно доклада на ЕК по БНТ.

"Така, както България е изпълнила всички критерии, технически, за влизане в Шенгенското пространство, но не влиза заради вътрешните проблеми на Холандия, заради нежеланието на Германия и заради други вътрешнополитически въпроси в други европейски държави, по този начин, с този механизъм България и Румъния са поставени в неравностойно положение“, каза Джамбазки.

Евродепутатът Емил Радев пък отбеляза, че ЕК е оценила, че България е на прав път и напредва. Това според него е най-добрият доклад, който сме получавали за 11 години. Отчетена е огромната воля на правителството за реформи.

Нови препоръки няма, а трябва да се довърши изпълнението на предишните 17, посочи той. Радев изрази надежда, че през 2018 година, след като изпълним всички препоръки по доклада от 2017, "да затворим този дискриминационен за България механизъм".

В доклада на Европейската комисия за напредъка на България по механизма за сътрудничество и проверка се отчита някакъв напредък, но в очите на експертната общност този напредък е по-скоро във формалистичен план. В същото време докладът казва, че практически напредък по голяма част от мерките няма или той все още се очаква. Това коментира Мариана Илчева от Центъра за изследване на демокрацията по Bloomberg TV Bulgaria.

По думите ѝ трябва да се тръгне към по-голяма прозрачност на законодателния процес и действително да има прозрачни, ясни и широки консултации с експертната общност и с гражданското общество.

Според нея действително в България има хора, които имат експертиза и знаят какво трябва да се случи и в областта на борбата с организираната престъпност, и в областта на борбата с корупцията, но те невинаги биват чути.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:27 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
С допускането на грешка в европейската парична политика Европейският съюз (ЕС) реално влияе България да е със страдания. Сега ЕС прави преценка за България без да зачита своята злокобна роля за понасяните в България щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иван Митев
преди 6 години
допускането на грешка в европейската парична политика Европейският съюз (ЕС) реално влияе България да е със страдания. Сега ЕС прави преценка за България без да зачита своята злокобна роля за понасяните в България щети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още