IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът наложи вето върху промените в Закона за съдебната власт

Новата редакция на чл. 28 продължава противоречието с конституционни принципи, твърди Румен Радев

13:30 | 15.09.20 г.
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в Народното събрание параграф 1 от Закона за изменение и допълнение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), приет на 3 септември 2020 г. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Според Радев новата редакция на чл. 28 продължава противоречието с конституционни принципи, включително с равенството и недопускането на привилегии, основани на лично или обществено положение.

В съобщението от президента се припомня, че депутатите променят за втори път през тази година чл. 28 от ЗСВ, като запазват възможността за повишаване на някои бивши членове на Висшия съдебен съвет (ВСС) след края на мандата им. През май т.г. пред Конституционния съд т.нар. „кариерни бонуси“ бяха атакувани от Върховния касационен съд със съображенията, че така се нарушават принципите за разделение на властите и за независимост на съдебната власт. 

„Споделям формулираната в мотивите към законопроекта цел за повишаване на гаранциите за справедлив процес в изпълнителните производства чрез изграждане на информационна система на съдебното изпълнение и за подобряване на ефективността и прозрачността в работата на неговите органи. Възразявам обаче срещу системното предлагане от страна на най-висшия политически орган в страната – Народното събрание, на „кариерни бонуси“ за членовете на Висшия съдебен съвет, който като конституционен орган е призван да гарантира независимостта на съдебната власт“, посочва в мотивите си Радев.

Той припомня, че конституционносъобразността на приетите в началото на тази година изменения в ЗСВ (публикувани в ДВ бр. 11/2020 г.) беше оспорена от Пленума на Върховния касационен съд и Конституционният съд образува дело. В редакцията от 3 септември т.г. нормата на чл. 28 се допълва с израза „може да бъде назначен“, като се добавят и изисквания, които трябва да бъдат налице при повишаването – наличие на съответен стаж по чл. 164 от ЗСВ и комплексна оценка „много добър“ от последната атестация преди избирането за член на ВСС.

Като запазва възможността за повишение на изборните членове на ВСС обаче и новата редакция на чл. 28 противоречи на важни конституционни разпоредби, обяснява още държавният глава.

Според него основната гаранция за независимостта на съда се изразява в това назначенията и повишенията на магистрати да се правят единствено въз основа на обективни критерии, каквито са квалификацията, уменията, почтеността, чувството за независимост. Престоят на магистратите във ВСС не може да доведе до придобиването на качествата, които са необходими за заемане на по-висша длъжност в съдебната система, нито може да се приравни на постиженията, които се изискват за повишаване, категоричен е Радев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още