IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Изоставаме със социално-икономическите мерки

Никога не съм казвал да падат веднага ограниченията, време е да мислим как да излизаме поетапно и безопасно от това състояние, посочи Румен Радев

19:20 | 09.04.20 г. 1
<p>
	<em font-size:="" pt="" style="color: rgb(102, 102, 102); font-family: ">Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group</em></p>

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Изоставаме със социално-икономическите мерки, а скоростта на прилагането им е решаваща. Необходим е баланс между здравни, социални и кономически мерки. Засега драстично изоставаме по отношение на икономическите. Това заяви държавният глава Румен Радев в интервю за bTV.

Мерките срещу пандемията - навременни, достъпни, безвъзмездни

Криза не се управлявала със страх и паника, посочи Радев и настоя за социални и икономически мерки - навременни, достъпни и безвъзмездни, защото „гладният човек помита всякакви ограничения и мерки“. Според него приоритетът на кабинета за инвестиция в инфраструктурни проекти, трябва да се насочи към инвестиция в човешкия капитал.

За здравните мерки има консенсус – българите се научиха и влязоха в тази роля, спазват социална дистанция. Драстично изоставаме с въвеждането на реални ефективни социално-икономически мерки. Това създава напрежение, предупреди президентът. 

Той изрази опасение от загуба на конкурентоспособност, ако се забавим с мерките и икономическото възстановяване. Масова емиграция за мен е най-лошият сценарий, каза Румен Радев.

Щабът и тестването

Президентът подчерта, че не иска да се бърка в работата на експертите. Уважавам ги и винаги съм казвал, че трябва да се спазват препоръките им. Но нека се вслушаме в СЗО, която призовава за тестване и тестване, коментира президентът, според когото сме закъснели с активното тестване за коронавирусна инфекция.

Румен Радев отбеляза, че СЗО действително предупреждава, че бързо вдигане на мерките може да активира коронавируса, но освен това „към тази пандемия трябва да подходим с комплекс от агресивни мерки – тестване, проследяване на контактите, изолация“. По думите му вече е бил изтърван моментът за масово безплатно тестване, а без него „сме с вързани очи“ в пандемията – и то при положение, че излизането от извънредното положение е по-сложно и от обявяването му. 

Звучи добре, като се казва: „Няма да тестваме, защото тестовете са скъпи“. Как така са скъпи, когато миналата година се даваха пари за самолети – не бяха ли скъпи? За газопровод… Огромни бюджетни излишъци…, коментира Радев.

Правителството и мерките

Кабинетът взе ясни и навременни мерки за социална дистанция и изолация и това е добре. Кабинетът успя да се включи навреме и да активира родната ни промишленост да тъче платове. Това са положителни стъпки. Както и разгърната хиперактивна кампания, каза Радев.

Президентът обаче изрази притеснение, че хората могат да нарушат мерките заради продължаващата изолация и поиска поетапно облекчаване и разумно управление на ограниченията. "Пуснете Витоша, нима вирусите са повече, отколкото в транспорта", попита той и настоя за регулиране в това отношение - както за планината, така и за парковете. 

Никога не съм казвал да падат веднага ограниченията, време е да мислим за това как да излизаме поетапно и безопасно от това състояние, категоричен е държавният глава.

Президент - премиер

Румен Радев смята, че има взаимодействие и единни действия по редица важни въпроси с премиера Бойко Борисов. Не мисля, че сме минавали границата, всяка власт се нуждае от коректив, каза той. Според него, когато армията от безработни се множи всеки ден, не е уместно хората да бъдат занимавани с отношенията между двамата.

Не е време за емоции, избухвания и сърдити пози, в този спектакъл аз няма да участвам, заяви президентът и допълни, че "премиерът трябва да е наясно, че президентът и народът не са публика, от която трябва да очаква аплодисменти".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:24 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 1
dr.5rov
преди 3 години
Много е лесно да стоиш отстрани с ръце в джобовете и да сипеш хули към тези, които се опитват да си вършат работата. Да върви по дяволите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още