IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Президентът: Икономическите мерки срещу кризата да се синхронизират с ЕС

Има риск от повишаване на безработицата и нов демографски срив, заяви Румен Радев

13:29 | 15.05.20 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: БГНЕС</em></p>

Снимка: БГНЕС

Необходимо е предприеманите мерки от държавата в икономиката срещу кризата, породена от коронавируса, да се синхронизират с политиките на европейските ни партньори, тъй като България е с отворена икономика.

Това заяви президентът Румен Радев при откриването на дискусията „Социални и икономически измерения на кризата COVID-19. Европейският опит и България“. Тя се състои под егидата на държавния глава с участието на изтъкнати експерти -  икономисти, социолози, юристи, синдикалисти и работодатели. Във форума участва и вицепрезидентът Илияна Йотова, съобщават от пресслужбата на държавния глава.

„Когато нашите мерки закъсняват или са неработещи, се срива и без това ниската ни конкурентоспособност, има риск от повишаване на безработицата и нов демографски срив“, посочи Румен Радев.

Здравната криза, породена от епидемията от коронавирус, вече е предизвикала социално-икономически сътресения, а преодоляването им изисква задълбочен анализ на измеренията на кризата и на ефекта от прилаганите мерки, смята държавният глава. 

Липсата на адекватни мерки ни изправя пред по-голям проблем от този за възстановяване на прекъснати производства и услуги, този проблем е задълбочаването на бедността и неравенствата, по които сме европейски „шампиони“, заяви още държавният глава. Според президента, ако страната ни не преодолее тази тенденция, има риск от дълбок обществен разлом, деградация и растяща престъпност.

По думите му Българите вече излизат от състоянието на хипноза след насажданата паника и все повече си задават въпроса какво наистина се случи около пандемията с коронавируса, какви са пораженията за икономиката и последствията за психиката на хората и как могат да разчитат на държавата оттук нататък.

Най-важният ресурс за справяне с която и да е криза е доверието в институциите, които я управляват, а едно управление се ползва с доверие, когато взима решенията в интерес на гражданите, а не под обществен натиск или след пиар сметки, заяви Румен Радев. По думите му гражданите ще имат доверие във властта, когато публичните средства се харчат прозрачно и се отчита защо, къде и как се дават пари, както и когато решенията се взимат на базата на законите и конституцията, а не на определи хрумвания. 

Президентът отбеляза, че още от началото на извънредното положение настоява за мерки, които, за да са ефективни и адекватни, следва да са навременни, достъпни и безвъзмездни. „Ако някои от мерките не бъдат приложени навреме, губят смисъл. Те трябва да са достъпни и да стигат до тези, които имат най-голяма нужда от тях. Сега се отпускат огромни финансови ресурси, но стигат ли те до най-нуждаещите се“, попита държавният глава. Той допълни, че ако се предлагат кредити, а не помощ на засегнатите, държавата губи смисъла си като опора за гражданите в труден момент.

Президентът заяви, че в трудната ситуация нацията ни е показала, че може да се мобилизира и с общи усилия да се справи с предизвикателствата. 

Румен Радев изтъкна и необходимостта от стратегически дебат не само за възстановяването на България, а за по-амбициозната цел за социалното и икономическо възраждане на страната ни. Държавният глава посочи, че предстои да организира дебат именно по тази тема.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още