IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

През пролетта започва строежът на газовата връзка с Гърция

С три месеца закъснение ще бъде отворен и ГКПП "Маказа - Комотини", стана ясно след междуправителственото заседание на България и Гърция

16:52 | 17.12.12 г.
<p>
	В Атина се проведе второто междуправителствено заседание на България и Гърция, председателствано от премиерите Бойко Борисов (вляво) и Адонис Самарас (вдясно). Снимка: БТА</p>

В Атина се проведе второто междуправителствено заседание на България и Гърция, председателствано от премиерите Бойко Борисов (вляво) и Адонис Самарас (вдясно). Снимка: БТА

През март 2013 година ще започне изграждането на интерконекторната газова връзка между България и Гърция. Това стана ясно след края на съвместното заседание на правителствата на България и Гърция, съобщава агенция „Фокус“.

Газовата връзка беше договорена още през април 2009 година, когато беше подписан Меморандум за разбирателство между двете държави. Още тогава стана ясно, че газопроводът между двете държави ще бъде с дължина около 180 километра и ще свързва Стара Загора и Комотини.

Участници в проекта са БЕХ и гръцката IGI. “Зелена“ светлина по проекта беше дадена това лято от Министерство на околната среда, енергетиката и климатичните промени на Гърция.

През последните месеци изграждането на газовите връзки, които могат да диверсифицират газовите доставки, се активизират. Преди броени дни в Брюксел беше подписано споразумение със Сърбия за изграждането на газова връзка между София и Ниш. През август пък започна изграждането на връзка с Румъния.

Също през март 2013 година ще бъде открит нов гранично-пропусквателен пункт с Гърция – Маказа – Комотини. Пунктът ще бъде открит с три месеца закъснение, тъй като гръцката страна още не е приключила със строителните работи на прилежащата пътна инфраструктура.

По време на заседанието бяха подписани няколко споразумения за сътрудничество. Те касаят контрола и безопасността на земеделските продукти и храните, както и в областта на образованието, науката и културата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:48 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още