IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи ще могат да тестват тол системата

Според първоначалните изчисления на АПИ изминаването на разстоянието между Бургас и София от камион със стандарт евро 5 и пет оси, ще струва малко над 73 лева

08:55 | 20.08.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

От днес в 14.00 часа превозвачи ще могат да тестват новата система за таксуване на Агенция пътна инфраструктура. За целта са отворени четири центъра в София, Русе, Варна и Пловдив, съобщава БНТ. Системата заработи тестово в реално време от 16 август, но без да се начисляват такси. Докато бъде въведена и с определени цени на изминат километър, ще важат електронните винетки. Тестовият период ще продължи около три месеца.  Така ще се проследи движението на вътрешния и транзитния тежкотоварен трафик и на автобусите в България, които ще плащат такси за изминато разстояние.  

Тол системата действа пробно върху 6000 километра или близо 30% от републиканската пътна мрежа. За нуждите на теста са въведени цени между 12 и 25 стотинки на километър. 

По данни на регионалното министерство приходите от винетки възлизат на около 370 млн. лв. годишно, но недостигът на средства за поддръжка на пътната мрежа е над 600 млн. лв.

Според първоначалните изчисления на Агенция „Пътна инфраструктура“ изминаването на разстоянието между Бургас и София от камион със стандарт евро 5 и пет оси, ще струва малко над 73 лева. Според изчисленията на превозвачи, ако тарифите бъдат приети така, това би увеличило транспортните разходи с между 20 и 30%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още