IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Превозвачи излязоха на протест с искане за инкриминиране на незаконния превоз

Сто автобуса и 2000 таксита спират превоза на пътници днес, недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените

11:56 | 25.11.20 г. 1
<p>
	<em>Снимки: БГНЕС</em></p>

Снимки: БГНЕС

Автобусни превозвачи и таксиметрови шофьори се събраха на протест на пл. „Ал. Батенберг”, който премина в шествие по софийските улици. Стотици автобусr и таксита са изпълнили целия площад от Президентството до Националната художествена галерия. Движението е блокирано, предава БНР.

Превозвачите са недоволни от подкрепеното от парламента президентско вето върху промените, с които бяха инкриминирани т.нар. „споделени пътувания”. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат върнати отхвърлените текстове. Според превозвачите това по никакъв начин няма да засегне споделеното пътуване.

В знак на протест превозвачите спряха обществения превоз на пътници за днес, като по думите им това е предупредителна акция и ако искането им да се приемат отново допълненията в Наказателния кодекс за инкриминирането на незаконния превоз не бъде изпълнено, недоволството им ще прерасне в дългосрочен протест.

Превозвачите настояват допълненията в Наказателния кодекс, които за нерегламентиран превоз предвиждаха затвор до 10 години и отнемане на превозното средство, да бъдат приети отново.

Сред мотивите за ветото е посочено, че под санкциите на закона може да попадне и т. нар „споделено пътуване“. От бранша обаче са категорични, че целта е единствено инкриминирането на незаконния превоз на пътници и борба със сивия сектор.

Магдалена Милтенова от Конфедерацията на автобусните превозвачи обяви какво ще включва протестната акция: “Ще преустановим превозите по линии на републиканска транспортна схема, между областните линии, по междуселищните линии. Градските превози ще бъдат преустановени в рамките на два часа. Всички международни линии също ще бъдат преустановени“, каза тя.

Работа ще спрат и такситата.

Ключови булеварди в центъра на София са блокирани заради протест на автобусните и таксиметровите превозвачи. Силно затруднено е движението в района на бул. „Дондуков“, бул. „Цар Освободител „ и бул. „Мария Луиза“. Натоварено е движението по ул. „Опълченска“ и булевардите „Сливница“, „Васил Левски“, „Патриарх Евтимий“ и „Скобелев“ до площад Руски паметник.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:22 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 0
SA
преди 3 години
Сега така и така никой не пътува, що да не си паркират автобусите пред Народното събрание.Глътка въздух за БДЖ. Не че са я заслужили де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още